Međunarodne poternice za optuženima za prisluškivanje u Makedoniji

Makedonska policija je raspisala međunarodnu poternicu za bivšim načelnikom odeljenja za prisluškivanje u Upravi za bezbednost i kontraobaveštajne poslove Goranom Grujevskim i njegovim saradnikom Nikolom Boškovskim.

Poternica je raspisana jer policija nije mogla da pronađe Grujevskog i Boškovskog, nakon što je Vrhovni sud potvrdio odluke o pritvoru za tu dvojicu optuženih u slučaju "Tvrđava-target" Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Pritvor dvojici pripadnika UBK Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije osnovni sud je odredio početkom jula, a Apelacioni potvrdio 18. jula, ali nisu odmah odvedeni na izdržavanje te mere, kao što je uobičajeno u drugim slučajevima, nego se čekalo da Vrhovni sud presudi po njihovoj žalbi.

Prema saopštenju MUP-a, policajci od sinoć nisu uspeli da pronađu Grujevskog i Boškovskog na adresama na kojima su prijavljeni, pa su raspisane poternice.

Prema navodima pojedinih medija, dvojica optuženih su nestali i sa sobom nisu poneli mobilne telefone.

Makedonska policija navodi da je proverila i objekte na više lokacija u Makedoniji, u Skoplju, Velesu i Ohridu, za koje je imala operativna saznanja da ih oni koriste za sakrivanje, ali ih nije pronašla.

Pripadnici UBK Goran Gruevski i Nikola Boškovski optuženi su za nelegalno prisluškivanje više hiljada građana Makedonije između 2008. i 2015. i za uništavanje uređaja koje su koristili za prisluškivanje.

Grujevski je tada bio šef Pete uprave UBK, koja je nadležna za praćenje komunikacija i koja je, prema Specijalnom tužilaštvu, nezakonito prisluškivala funkcionere, političare, novinare, strane diplomate i hiljade drugih građanja.

U slučaju "Tvrđava-Target" među optuženima je i bivši direktor UBK-a Sašo Mijaklov, ali je njemu kao mera opreza oduzet pasoš.

broj komentara 0 pošalji komentar