Hrvatska obeležava Dan pobede samo u Kninu

Hrvatska se ovih dana priprema za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dana branitelja a povodom 22. godišnjice od vojno-policijske akcije "Oluja", koja će ove godine, čini se, biti nešto drugačija u odnosu na prethodne. Dan, koji Hrvatska obeležava kao Dan pobede, u Srbiji se doživljava kao dan žalosti i komemoracija zbog više od 220.000 prognanih Srba i nekoliko hiljada ubijenih i nestalih.

Pojedini mediji spekulišu ovih dana da obeležavanju Dana pobede u Kninu neće prisustvovati ni predsednica Kolinda Grabar Kitarović ni premijer Andrej Plenković. Zvanične infomacije o tome, međutim, nema.

Za razliku od prošle i 2015. Dan pobede u Kninu ove godine će definitivno proteći bez koncerta hrvatskog kantautora Marka Perkovića Tompsona, koji, inače, u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.

Prema rečima novog gradonačelnika Knina Marka Jelića tu nema nikakve političke pozadine, već je, kako kaže, Tompson imao ranije dogovorene obaveze.

Jelić kaže i da će povodom 22. godišnjice "Oluje" vlada u Kninu održati svoju 50. sednicu 4. avgusta, a na dan godišnjice, 5. avgusta, koncert će održati Prljavo kazalište.

Gradonačelnik Knina je, kako prenose hrvatski mediji, rekao da se nada da će ove godine proslava proteći dostojanstveno, kako i priliči ovakvom prazniku.

Inače, kako je predviđeno državnim protokolom, obeležavanje ovog praznika počeće 5. avgusta rano ujutru polaganjem venaca, nakon čega sledi podizanje zastave na Kninskoj tvrđavi i tradicionalni mimohod jedinica kroz grad, kao i misa u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, kao i prigodne izložbe i ručak s građanstvom, dok će uveče nastupiti Prljavo kazalište.

Projekat "Isprika"

Istovremeno, drugu godinu zaredom nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska pokrenula je projekat "Isprika" kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i nakon vojno-policijske akcije "Oluja" i njihovim porodicama.

U srpskoj zajednici u Hrvatskoj podržavaju ovu inicijativu.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, saborski zastupnik i predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac kaže za RSE da pozdravlja ovu inicijativu i njene predlagače.

"Svesni smo da će proći još vremena dok se ne razvije svest o tome da Hrvatska ima obavezu da nastavi da procesuira počinjene ratne zločine prema pripadnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, i da ima takođe obavezu, kao što su to imale i imaju i druge zemlje na prostoru bivše Jugoslavije, izviniti se ne samo zbog ratnih zločina nego i zločina etničkog čišćenja, sprečavanja povratka i otežavanja života povratnicima u određenom razdoblju nakon 1995. godine."

Pupovac je upozorio da takve politike koje su poslednjih nekoliko godina dominantne rezultiraju lošim odnosima među narodima i državama u regiji.

"I zbog toga će biti potrreban dodatni trud i dodatna podrška inicijativama poput ove, jer teško će se moći uspostaviti normalno stanje i u državama, a i između njih, ukoliko se nećemo vratiti toj vrsti politike koju su neki osuđivali, umesto da je razumeju", zaključio je Pupovac.

O obeležavanju Dana pobede u Hrvatskoj i godišnjici vojnopolicijske akcije "Oluja" govorio je danas i ministar branitelja Tomo Medved.

Upitan da li se ta godišnjica obeležava samo na kninskoj tvrđavi zbog "straha od izviždavanja", Medved je ogvorio takođe pitanjem: "A gde bi trebalo ta proslava da se održi".

Podsetio je da je na istom tom mestu govorio prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman. "Kakav strah, o čemu govorimo", zapitao je Medved novinare.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво