Otkazan sastanak političkih lidera BiH u Mostaru

Planirani radni ručak predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića sa političkim liderima BiH otkazan je zbog nedolaska jednog broja planiranih učesnika.

Sastanak je trebalo da bude održan u 13 sati, a pozvani su članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik SBB Fahrudin Radončić.

Prema pisanju dela medija u BiH, čini se, da je na sastanak bio spreman da dođe jedino predsednik RS Milorad Dodik.

Kako su preneli mediji u BiH, najpre je dolazak na radni ručak otkazao bošnjački član Predsedništva Izetbegović, a potom i Radončić.

Izetbegović, naime, smatra da je neophodno i jedino primereno da se što pre u institucijama BiH organizuje sastanak s ciljem ubrzanja sprovođenja Reformske agende i procesa evropskih i evroatlanskih integracija BiH na kojem bi učestvovali predsednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ili u širem formatu s predsednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na sprovođenje Reformske agende.

Kako je saopšteno iz SDA, Izetbegović smatra da je neprimereno razgovarati u krnjem sastavu i u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinirano ruše Savet ministara i druge institucije BiH.

Prema pisanju Avaza, na sastanak neće otići ni Radončić, koji je, kako se navodi, u utorak u telefonskom razgovoru sa Čovićem izneo pretpostavku da očekuje kako će Izetbegović otkazati svoj dolazak na način da, kako je rekao, zaoštrenom retorikom nastavi predizbornu kampanju koju već mesecima preuranjeno vodi.

Radončić je Čoviću saopštio da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsednik SDA Bakir Izetbegović, jer se time gubi politički kapacitet i smisao cele namere da se razgovara u što širem sastavu.

I odluka predstavnika Saveza za promene da zbog prisustva predsednika Milorada Dodika ne idu u Mostar, „jer je inače ovakva vrsta susreta besmislena", dodatno je doprinela da Čovićeva inicijativa najširih konsulatacija ne bude realizovana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво