Dodik: SPC najvažniji element srpskog identiteta

Nakon što je patrijarh Irinej u manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca u BiH osveštao Saborni hram Blagovesti Presvete Bogorodice, Milorad Dodik je istakao da je taj hram dokaz postojanja srpskog naroda na tim prostorima kroz vekove.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska pravoslavna crkva najvažniji element srpskog identiteta.

"Veoma je važno da se upravo na ovaj način pokaže da je naš narod vekovima unazad bio prisutan na ovim prostorima i upravo ovaj manastir treba da, osim toga što će biti i verski objekat, dokaže taj kontinuitet", naveo je Dodik.

Patrijarh je rekao da "svetinje pomažu srpskom narodu da preživi, opstane i odupre se onima koji ga ne vole".

"Manastiri su uvek bili svetila našeg naroda. To su bile moćne stražarnice koje su naš narod očuvale od neprijatelja, spoljašnjeg i unutrašnjeg. Ne znamo koji su opasniji i veći", dodao je patrijarh Irinej.

Rekao je i da je hram koji je prvobitno bio zadužbina svetog kralja Dragutina, obnovljen nakon 320 godina, koliko je bio u ruševinama.

Vladika banjalučki Jefrem rekao je da se u manastiru Osovica, koji se nalazi u podnožju planine Motajice, tridesetak kilometara od Srpca, od prošle godine nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koja je stigla iz manastira Hilandar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи