Podignute optužnice protiv Cvetana Vasileva i još 17 osoba

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da je završilo istragu o propasti Korporativne komercijalne banke i da je podnelo tužbe protiv 18 osoba, uključujući biznismena Cvetana Vasileva koji se nalazi u Srbiji.

Tužilaštvo je specijalnom sudu koje se bavi slučajevima visoke korupcije podnelo tužbe protiv 18 ljudi za organizovani kriminal, proneveru i loše upravljanje, prenosi portal Sofiaglobe.com.

Vasilev, bivši većinski deoničar i izvršni direktor Korporativne komercijalne banke (CCB), optužen je po 146 tačaka zbog sumnje da je sa ostalim optuženima proneverio ukupno 2,56 milijardi leva (oko 1,31 milijardi evra), kao i 205,9 miliona leva u gotovini.

Bugarska je za Vasilevom raspisala Interpolovu poternicu 2014. godine, ali Srbija još nije odgovorila na zahtev za njegovo izručenje.

Vasilev tvrdi da je istraga protiv njega politički motivisana, a za događaje koji su doveli do insolventnosti banke krivi svog bivšeg poslovnog partnera Delijana Pevskog, kontroverznog poslanika Pokreta za prava i slobode.

CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija "Glas industri" koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

U okviru istrage CCB podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu navodno bio Vasilev. Neki od njih optuženi su i za proneveru.

Dva revizora iz revizorske kuće KPMG Bugarska takođe su optužena za proneveru, a protiv trojice bivših radnika centralne banke podneta je tužba za loše upravljanje.

Tužilaštvo je saopštilo da su tužba i dokazi podneti sudu napisani na više od 210.000 strana, uključujući rezultate saslušanja više od 400 svedoka i 90 forenzičkih izveštaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво