Mogerini: Širenje EU na jugoistočnu Evropu posebno važno

Širenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope posebno je važno pitanje, a Hrvatska je ključan faktor u tom zajedničkom evropskom poslu, izjavila jeu Zagrebu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, prenosi "Hina".

Najbolji put za obezbeđivanje stabilnosti i bezbednosti na području jugoistočne Evrope jeste pružanje verodostojne i čvrste perspektive članstva zemljama u regionu, istakla je Mogerinijeva.

"Želela bih da istaknem jednu tačku koja je posebno važna za EU i mene lično, a to je rad ovde u regionu na proširenju. To za mene najviši prioritet", rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Mogerinijeva je dodala da su se te aktivnosti i dijalog sa svih zemljama partnerima u regionu snažno intenzivirale poslednjih meseci.

"Hrvatska je ključan element u tom zajedničkom evropskom poslu", ukazala je šefica diplomatije EU.

Mogerinijeva je rekla i da je sa hrvatskom koleginicom razgovarala i o pripremama Hrvatske za predsedanje EU 2020. godine.

Pejčinović Burić je ukazala da je zajednička ocena da treba pojačati angažman EU na području jugoistočne Europe uz isticanje jasne evropske perspektive svih država.

"Hrvatska daje snažnu podršku proširenju na sve zemlje jugoistočne Evrope i insistira na verodostojnosti politike proširenja i individualnom pristupu, kao i ispunjavanju uslova i kriterijuma", navela je hrvatska ministarka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара