Austrija, priprema za nove pretnje počinje već u školi?

Neophodno je građane pripremati za sve pretnje sa kojima se suočavamo, smatra načelnik Generalštaba austrijske vojske general Otmar Komenda, dodajući da je neophodna sveobuhvatna odbrana zemlje, koja uključuje civilnu, duhovnu i ekonomsku komponentu.

Klimatske promene, terorizam, migracija i ekonomske krize su nove pretnje po civilno stanovništvo, dodao je general Otmar Komenda.

"Priprema za nove pretnje počinje već u školi", istakao je Komenda u intervjuu austrijskom dnevniku "Oberesterajhiše nahrihten".

Po pitanju migrantske krize šef austrijske vojske smatra da je neophodno da se vodi borba protiv uzroka mirgacije, a to ne može vojska, već je zadatak politike.

"Samo zatvaranje mediteranske rute ne bi rešilo problem", uveren je Komenda. On je ukazao da postoje izazovi u više oblasti - pored terorizma, migracija i sajber kriminal predstavljaju srednjeročnu pretnju po naše društvo.

Što se sajber rata tiče on je, prema njegovim rečima, praktično svakodnevno u toku.

Kada je reč o migraciji Komenda je uveren da ćemo se tom temom baviti narednih 20 do 40 godina.

"Godine 2015. bio je samo najavni potres", upozorava Komenda.

Posebni izazov, prema rečima Komende, je obezbeđivanje osnovnog snabdevanja.
"Klimatski uslovi su sve lošiji. Danas smo već sve imali - mraz, nevreme, tornado, sušu. Pretnja nije uvek vojna", objasnio je general.

Zbog toga je neophodno imati sveobuhvatnu odbranu zemlje, koja obuhvata i civilnu, duhovnu i ekonomsku komponentu, rekao je Komenda.

On ističe da je veoma bitno da se preduzmu pripreme stanovništva, što počinje od stvaranja zaliha, ali i kroz obuku u školama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи