Smiruje se požar u okolini Splita, ministar odbrane podneo ostavku

Stanje u Splitu izazvano požarom je bolje, kanaderi su i dalje na terenu i natapaju rubne delove vatre, dok je požar na Mosoru i dalje aktivan, ali ne ugrožava ljude i objekte, izjavio je za "Hinu" komandant Javne vatrogasne stanice Ivan Kovačević. Ministar odbrane podneo ostavku nakon kritike predsednice da je vojska mogla i ranije da pomogne u gašenju požara.

Prema Kovačevićevim rečima, vatrogasci trenutno koriste povoljne meteorološke uslove kako bi vazdušne snage sve do večeri što više natopile požar i tako ga u potpunosti stavili pod kontrolu.

"I dalje će se natapati požar na kome je 380 vatrogasaca sa 120 vozila, a u pomoć su nam stigle i brojne vatrogasne snage iz cele Hrvatske. U ovim trenucima gori na Mosoru, ali nisu ugroženi ljudi i objekti. Sada smo usredsređeni na to da se dobro i do kraja ugasi požar u okolini Splita da se vatra ponovno ne bi aktivirala", rekao je Kovačević.

Dodao je da trenutno gori požar u Dugobabama i da za sada vatrogasci drže vatru pod kontrolom.

Ranije su na mesta požara kod Splita upućena dva kanadera i dva er-traktora protivpožarnih namenski organizovanih snaga Oružanih snaga Hrvatske.

Oko 80 osoba, među kojima najviše vatrogasaca, lakše je povređeno u požarima koji od ponedeljka bukte na području od Omiša do Splita.

"Svi povređeni su većinom vatrogasci, nešto malo ima i civila. Uglavnom se radilo o reakcijskom konjunktivitisu, prekomernom udisanju dima i lakšim opekotinama ruku i nogu", rekao je direktor županijske Hitne medicinske pomoći Leo Luetić, prenela je agencija Hina.

Stotine vatrogasaca i dalje se bori s vatrom na potezu dugom više kilometara.

Mediji navode da je požar u zaleđu od Omiša do Splita poharao i uništio 4.500 hektara borove šume, maslinjaka, niskog rastinja, trave i makije, ali i više kuća, vozila i poslovnih objekata.

Policija je navela da još ne može da govori o uzrocima požara, iako meštani sumnjaju da su požari podmetnuti s obzirom na to da je gorelo na oko 20 mesta.

U međuvremenu, hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević podneo je ostavku nakon kritike predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je vojska mogla i ranije da primogne vatrogascima u gašenju požara.

Krstičević je ponudio mandat na raspolaganje rekavši da ga premijer Andrej Plenković i predsednica mogu odmah smeniti ukoliko se pokaže da vojne snage nisu na vreme i kvalitetno reagovale na požar.

Plenković je, naime, ranije danas u Splitu izjavio da je sistem odlično funkcionisao, da nije bilo stihije i da je sve bilo "baš kako treba".

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, međutim, napuštajući Salcburg, zbog požara u Dalmaciji, izjavla da je vojska mogla i ranije da pripomogne u borbi sa vatrenom stihijom.

Potom je Krstičević za Jutarnji rekao da podnosi neopozivu ostavku.

"Poznato je kako sistem zapovedanja funkcioniše. Zahtev za angažman Hrvatske vojske daje glavni vatrogasni zapovednik, a ja do danas nisam dobio nikakav zahtev. U ovom trenutku na terenu je 200 vojnika i još 500 u pripravnosti, a naši vojnici već su 'izginuli' u gašenju'", ukazao je Krstičević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи