Sin Janka Bobetka ispitan zbog ratnog zločina u Sisku

Zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku, u policijskoj stanici je ispitan Ivan Bobetko, sin generala Janka Bobetka i član Hrvatskog generalskog zbora.

Hrvatsko Državno tužilaštvo je saopštilo da brigadir Ivan Bobetko na razgovor u policiju nije pozvan kao osumnjičeni ili svedok, već zbog davanja tačno određenih informacija o mogućem ratnom zločinu.

"Ivan Bobetko pozvan je u nadležnu policijsku upravu radi davanja tačno određenih informacija o moguće počinjenim zločinima na području grada Siska tokom 1991. i 1992. godine u sklopu sprovođenja istraga o tim zločinima...", saopštilo je Državno tužilaštvo, prenosi Hina.

Kako se navodi u saopštenju, "postupanje tokom istrage je tajno", zbog čega ne može biti objavljeno više detalja o tome.

HRT je ranije, pozivajući se na nezvanična saznanja, javio da je Ivan Bobetko priveden zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku.

Ivan Bobetko je, početkom rata, postavljen za zapovednika Kriznog štaba za Sisak i Baniju. Član Kriznog štaba bio je i Đuro Brodarac, ratni zapovednik sisačke policije koji je uhapšen 2011. godine pod sumnjom da je propustio da spreči i kazni počinioce ubistva 24 sisačka Srbina 1991. i 1992. godine.

Đuro Brodarac suđenje nije dočekao, umro je 13. jula 2011. u pritvoru, a njegov ratni zamenik Policijske uprave Sisak Vladimir Milanković je 2013. osuđen na osam godina zatvora. Vrhovni sud mu je 2014. kaznu povisio na 10 godina zatvora.

Ivan Bobetko je bio često spominjan na suđenju Milankoviću u Osijeku, u iskazima svedoka koji su ga imenovali zapovednikom nekih spornih akcija iz tog razdoblja i čoveka koji je imao stvarna ovlašćenja na sisačkom području u vreme nestanaka i ubistva Srba.

Ivan Bobetko je poznat javnosti kada je u prvom sazivu Hrvatskog sabora torbom iz klupe gađao poslanika SDS-a Milana Tanjgu, a 1992. je napustio HDZ jer nije hteo, kao predsednik Odbora za unutrašnju politiku Sabora, dati saglasnost za izveštaj Manolićeve komisije kojim se utvrđivala odgovornost za pad Vukovara. U HDZ se vratio 1994. nakon odlaska Manolića i Mesića iz stranke, piše Večernji list.

Inače, otac Ivana Bobetka, Janko, bio je jedan od najviših hrvatskih vojnih zvaničnika i načelnik glavnog štaba Hrvatske vojske od 1992. do 1995. godine.

Haški tribunal ga je 2002. godine optužio za ratne zločine počinjene 1993. godine u operaciji Medački džep: progone, ubistvo 100 Srba, pljačku javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela.

Zbog narušenog zdravlja, nije izručen sudu. Preminuo je 2003. godine u Zagrebu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво