Veliki požar kod Omiša, gori i na Hvaru

Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uslovima i pomognuti snažnim vetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi sa više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i er-traktora, izjavio je vatrogasni komandant Dražen Glavina. Veliki požar buknuo je kod Omiša i širi se prema Splitu, javljaju hrvatski mediji.

Požar je posle ponoći buknuo u mestu Tugare kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu. Kako su javili meštani, vatra je "ušla među kuće", prenosi portal Indeks.

Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili 42 minuta nakon ponoći.

Kod Sitna Gornjeg brani se kuća po kuća, kanaderi pomažu da vatrogasne snage mogu prići vatri, a slično je kraj Tugara, gde je vatra odmaknuta od kuće, ali zbog vetra može opet promeniti smer, rekao je Glavina, prenela je Hina.

Dislocirali smo sve ljude i digli domaće snage koliko smo god mogli, tako da u proseku na svakom požaru sada gasi po 30 vatrogasaca plus veliki požar kod Sitnog na kojem je puno više ljudi, rekao je Glavina.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su rezervne snage hrvatske vojske stigle u deo Žrnovnice, te da će doći i vatrogasci iz dugih županija.

Božinović je rekao da povređenih nema, osim što je jedan muškarac preminuo od srčanog udara, a o materijalnoj šteti u ovom trenutku teško je precizno govoriti.

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvoren je i put Žrnovnica-Sitno Gornje.

Osim što su stanovnici ostali bez struje, isključena im je i voda.

Najgora situacija je u zaleđu između Omiša i Splita, gde je zahvaćena velika površina.

U požarima širom Dalmacije, povređeno je više vatrogasaca.

Evakuacija turista je pokrenuta već oko pet sati ujutro, a meštani su sekli stabla motornim testerama da zaustave vatru.

Takođe je izbio požar i na Hvaru kod mesta Bogomolje, gde gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva sa ostrva, a imaju pomoć i iz vazduha.

Požar kod Šestanovca s kojim su se vatrogasci borili celu nedelju još gori, ali je vatra je pod kontrolom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво