Evakuacija zbog požara kod Tivta, vatra u Sutomoru pod kontrolom

Šumski požar većih razmera izbio je jutros između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor. Na Rtu Veslo u tivatskoj opštini evakuisano stanovništvo. Kod Luštice dežura 170 vatrogasaca. Požar u Bigovi relativno stabilan, vatra na Grabovcu za sada ne ugrožava objekte. Situacija je toliko teška, da je tražena i pomoć EU.

Borba sa vatrenom stihijom koja je zahvatila Lušticu kod Tivta i dalje traje, pri čemu vatrogasci imaju pune ruke posla, a njih 170 večeras će dežurati na šest lokacija, prenosi RTCG.

Vatrena stihija po luštičkim brdima, koja je stigla do sela i naselja, progutala je jednu i ugrozila mnoge kuće i infrastrukturu, a smiruje se nakon intervencije aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a, koji su do predvečerja gasili najkriticnija područja.

Zbog jakog vetra, vatrogasci su pomoć aviona dobili tek u popodnevnim satima.

Vremenski uslovi su trenutno nešto bolji, pošto je intenzitet vetra oslabio, dok je snabdevanje strujom uspostavljeno, a neki evakuisani stanovnici vratili su se kućama.

Komandiri vatrogasnih jedinica bokeljskih opština i dva dobrovoljna vatrogasna društva iz Krtola i Perasta odredili su gde će ko dežurati noćas, a na više lokacija biće preko 170 vatrogasaca.

"Na raspolaganju nam je 150 vatrogasaca i dobrovoljaca. Rasporedićemo ih na šest pozicija. Vatra još nije ugašena. Nadamo se da se vetar neće pojačati", rekao je za Radio Tivat načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić.

Najavljen je i dolazak trideset pripadnika Vojske Crne Gore, navodi RTCG.

Oko 100 turista je ranije evakuisano sa Rta Veslo, na Luštici, saopštila Služba za spasavanje Opštine Tivat.

Vatrogasci su spasavali kuće i ljude, a od tri sata jutros, kad je buknuo požar, evakuisano je više od 100 ljudi, dok dvadesetak ljudi, uglavnom meštana, ne želi da napusti svoje domove. 

Stanovništvo je trajektima i čamcima evakuisano do Rosa.

U akciju spasavanja uključila se Uprava pomorske sigurnosti iz Bara, Plovna jedinica MUP-a Crne Gore, kao i privatna firma "Boka Pilot", kazao je direktor Uprave, Safet Kocan, koji takođe učestvuje u spašavanju i evakuaciji, prenosi Radio Tivat. 

Stanje na požarištu prema Bigovi je relativno stabilno, prenose podgoričke Vijesti. 

Prema rečima komandira Službe zaštite i spasavanja Kotor, Maksima Mandića, vatrogasci su odbranili od vatre put prema Bigovi i najbliže kuće u tom naselju, u koje su se u međuvremenu vratili i ranije evakuisani stanovnici i turisti.

Nakon povratka sa Luštice, čelnici lokalne uprave u Herceg Novom saopštili su da su sada požari na novskom delu poluostrva lokalizovani.

Danas je izbio požar i kod tivatskih Solila, a vatrogasci su uspeli da sačuvaju taj rezervat prirode.

Zbog toga požara put Tivat-Radovići preko Solila bio je blokiran, a trenutno policija naizmenično propušta vozila jednom trakom od kružnog toka.

Vatra se danas primakla i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, ali su vatrogasci uspešno organizovali "odbranu" tog objekta.

 

Na terenu su vatrogasci iz Kotora i njihove kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Perast", a pomažu im meštani i brojni privatnici sa auto-cisternama.

Mandić je kazao da situacija na požarištu zavisi od toga kako će se tokom noći razvijati vetar, a vatrogasci će pokušati da makar deo svojih snaga na smenu odmore, jer su ljudi neprekidno na terenu više od 24 sata i veoma su iscrpljeni.

Pripadnici Službe zaštite spasavanja Bara, Budve i Ulcinja, uspeli su oko 20.30 da stave pod kontrolu veliki požar koji se od 17.30 rasplamsao na Golom brdu. Vatra je opustošila borovu šumu. Sa požarom se i dalje bori preko 20 vozila i 50 vatrogasaca.

U Podgorici je u noći između nedelje i ponedeljka gorelo na 34 mesta, a u mestu Rakića kuće izgoreo je magacin robe.

Predsednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili su zahtev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć, a, kako je istakao prvi čovek tog resora Mevludin Nuhodžić, odgovor očekuju do kraja dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво