Požari bukte u Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori

Požari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na Podveležju, Pologu i Čvrsnici ne jenjavaju. Požar koji je planuo iznad mostarskog naselja Luka nošen severnim vetrom širio se prema jugu, iznad naselja Tekija, prema Opinama. Iako je ranije javljeno da će meštani Bigove biti evakuisani, do toga nije došlo jer vatrogasci drže vatru na bezbednoj udaljenosti. U opštini Podgodica najteže u Tuzima. Kanaderi gase požare od Istre do Dalmacije.

Požari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na Podveležju, Pologu i Čvrsnici ne jenjavaju.

Požar na Podveležju, na lokalitetu Gostina šuma, je i dalje aktivan i ide u dva pravca, trenutno ne prijeti stambenim objektima, a na terenu su dva vozila, šest vatrogasaca i meštani, prenela je Fena.

Požar na Pologu, na nepristupačnom terenu i dalje je aktivan, slabijeg intenziteta i ne preti stambenim objektima, na licu mesta je jedno vozilo i tri vatrogasca.

Na području opštine Stolac je aktivan jedan požar iznad naseljenog mesta Gornja Duboka, gde gori trava i nisko rastinje.

Požar trenutno ne preti kućama, ali je velika mogućnost širenja zbog jakog vetra.
Na terenu su vatrogasci "DVD Stolac" i lokalno stanovništvo.

Požar koji se širio od Fortice iznad Mostara prema naseljima Opine, Bjelušine, Mazoljice i Šehovina i istočno prema Podveležju i dalje je aktivan, potvrdio je Feni dežurni dispečer u Vatrogasnoj jedinici Mostar.

On je rekao da se požar proširio prema Gostinom brdu i selu gde ima privrednih objekta. Na licu mesta su dva vozila i šest vatrogasaca.

Podgorica: U Tuzima ugroženo par kuća 

Vetar u Podgorici potpomaže širenje vatre, javlja RTCG i navodi da je nekoliko požara izbilo oko ponoći, a da je jutros došlo do požara i u nekoliko prigradskih naselja.

U glavnom gradu Crne Gore je samo juče zabeleženo oko 50 požara, a vatrogasci su celu noć proveli u dežurstvima na Ljuboviću i Zagoriču. Najteže stanje je u Tuzima gde je na lokaciji Vranska Gora potencijalno ugroženo nekoliko kuća.

Veliki požar izbio je tokom popodneva iza tržnog centra "Delta", a vatrogasci su pokušavali da zaštite okolne kuće od vatre.

Kako za CDM rekao komandir službe zaštite Podgorica, Andrija Čađenović situacija je bila kritična, a saobraćaj iza "Delte" blokiran

"Osim ovog, veliki požar buknuo je na Marezi koji su gasile tri ekipe, zbog čega je ulaz u Podgoricu iz pravca Nikšića bio blokiran.

"Požar u Piperima u selima Crnci i Lopate takođe je ugrozio veliki broj domaćinstava. Na tom lokalitetu upućene su četiri ekipe. Novi požar izbio je ponovo u Kokotima, ali na drugoj lokaciji. Trenutno su tamo tri vatrogasne ekipe", kazao je Čađenović.

Veliki požar koji je jutros i oko devet časova izbio na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor, gase pripadnici vatrogasnih službi iz više gradova, dobrovoljci i meštani, javlja RTCG. 

Iz Direktorata za vanredne situacije saopštavaju da, za sada, požar ne ugrožava kuće i stanovništvo Bigove.

Iako je bilo takvih informacija, do evakucije stanovnika nije došlo jer su vatrogasci održavali požar na bezbednoj udaljenosti od Bigove.

Kako je nezvanično saznala RTCG, kotorska policija je iz Bigove preventivno izvela strane državljane.

Taman kada se oko deset sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić rekao je jutros da se požar širi munjevitom brzinom, ide prema plaži i Bigovi.

"Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren", pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Požar na potezu od Grabovca ka Bigovi izbio je oko devet sati, javio je Radio Tivat.

Jak vetar otežava gašenje kod Tivta i Kotora

Tivatski vatrogasci odmah su se uputili na mesto požara sa četiri protivpožarna vozila. U gašenju požara učestvuju i kotorski vatrogasci.

Otežavajuća okolnost je jak severni vetar koji duva prema vatrogascima.

"Vetar je promenjivog pravca pa ne mogu sa preciznošću reći kada će vatra stići do pristupačnog dela terena za gašenje. Ovim tempom veoma brzo", kazao je Skala radiju Maksim Mandić, komandir kotorskih vatrogasaca.

Sva operativa kotorske službe zaštite i spašavanja je na terenu zajedno sa DVD iz Perasta.

Vetar otežava gašenje i kod Sutomora ,gde je vatra zahvatila borovu šumu na Golom brdu, i preti da zahvati crkvu Svete Petke i obližnje kuće.

Vatrogasne ekipe su na terenu, vatra se domogla i puta, a od Sutomora ka Buljarici i tunelu Sozina formirane su ogromne kolone automobila, prenosi portal cdm.me.

Vatrgosasci se i dalje bore sa požarom na poluostrvu Luštica, gde je zahvaćeno više od stotinu hiljada metara kvadratnih.

Objekti nisu ugroženi, rečeno je RTCG iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja. 

Vatra je ugašena na delu iznad Potkopa, dok je u toku gašenje požara koji se širi prema bivšoj kasarni u Klincima i ka plaži Dobreč. 

Bura koja od juče duva otežava posao vatrogascima.

Radio Jadran prenosi da je vatra nevjerovatnom brzinom, za svega 15-ak minuta, potpomognuta jakim severoistočnim vetrom, izbila do gornjeg puta, proširila se u dva kraka, jedan ka vrhu, drugi ka Dobreču.

Odmah su u akciju gašenja krenuli najbliži iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, pa Služba zaštite i spasavanja Tivta, a iz Herceg Novog su upućena dva vatrogasna vozila i osam pripadnika Službe zaštite.

Požar u Katunskoj nahiji, na području cetinjske opštine, koji bukti već 10. dan, pod kontrolom je.

Iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom, jer, kako navode, požar je sigurno izazvan ljudskim faktorom.

Cetinjski vatrogasci gase vatru na nekoliko lokacija, uz požare kod Njeguša i na potezu ka Lastvi Čevskoj, u toku je intervencija u Rijeci Crnojevića, prenosi Cetinjski list.

Stanje na Njegušima, kako kaže rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Aleksandar Zuber i dalje je ozbiljno, ali je najvažnije da nema ugroženih objekata.

U Rijeci Crnojevića u toku je gašenje požara koji je zahvatio lokaciju nedaleko od "Ribarstva".

Iz Službe zaštite i spašavanja kažu kako će taj požar brzo biti ugašen.

Najnoviji požar izbio je u mestu Trešnjevo, gde se već zaputila ekipa Službe zaštite i spašavanja, a gde u gašenju učestvuju meštani.

Vatrogasci su u međuvremenu intervenisali i u Češljarima, a dobra vest je da je ugašen požar na planini Garač, koji je proteklih dana bio aktivan na području danilovgradske i cetinjske opštine.

"Kanaderi" gase požare od Istre do Dalmacije

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske objavio je da su od Istre do Dalmacije angažovane vazdušne snage u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije.

Na požaru na ostrvu Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara učestvovala su tri "kanadera" , a na požaru Košljun na ostrvu Pagu u dva su navrata požar gasila po tri "kanadera".

Novi požar je izbio u Vrani kod Biograda na moru gde je bio angažovan jedan "kanader", a odmah nakon toga dva su poletela prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili požar.

Po prvi put u ovoj protivpožarnoj sezoni vazdušne snage angažovane su na području Istre i to na požaru Vodnjan gde je požar gasio jedan avion.

U popodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gde je upućeno pet "kanadera", a pozivi za angažovanjem vazdušnih snaga dolaze i za najnoviji požar kod Lišana Ostrovičkih.

Na požaru Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac vazdušne snage su se dva puta pokušavale probiti do požara, no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti s gašenjem požara.

Prema rečima pukovnika Maria Pleše, vetar duva snagom od 33 čvora, te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi se i na te požare uputile vazdušne snage.

Od početka ovogodišnje protivpožarne sezone, vazdušne snage 93. vazduhoplovne baze HRZ i PZO-a učestvovale su u gašenju 81 požara (34 u Šibensko-kninskoj, 24 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji), saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво