Dodik: Optužnice zbog referenduma nepodnošljive i neprihvatljive

Podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv četvoro članova Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS je "nepodnošljivo i neprihvatljivo" za Republiku Srpsku, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik je, u razgovoru za RTRS, najavio da će se, u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih.

"Ta gradacija koju su oni učinili je nelogična. Imate mnogo ljudi koji su u tom učestvovali i daleko više nego što su optuženi. Oni su našli, iz njima znanih nepravnih razloga, da optuže četiri čoveka, a da ostale članove komisije, navodno zbog imuniteta, oslobode. To govori da je naša greška bila što nisu svi bili članovi parlamenta i onda ne bismo imali problem", rekao je Dodik.

Ističe da optužnica protiv članova Komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj "samo govori o apsurdu koji se zove Bosna i Hercegovina".

Prema njegovim rečima, sud i tužilaštvo BiH "izmislila je međunarodna zajednica u saradnji sa Bošnjacima, kako bi se putem neustavnih instalacija i protivno Dejtonu vršilo pravno i političko nasilje nad Republikom Srpskom".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsednika i tri člana Komisije za sprovođenje referenduma, tereteći ih za neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH o neodržavanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Optužnica je podignuta protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Referendum o Danu RS održan je 25. septembra 2016. godine.

Tužilaštvo BiH je u predmetu "referendum" obustavilo istragu protiv predsednika RS Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović, srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, kao i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Tužilaštvo BiH je ocenilo da za njih ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog dela pomaganje ili podsticanje održavanja referenduma.

Istraga je obustavljena i protiv petoro narodnih poslanika koji su bili članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, jer njih štiti poslanički imunitet.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво