Nova hapšenja na Zakintosu, zadržan još jedan srpski državljanin

Još dva državljanina Srbije uhapšena su zbog sumnje da su povezana sa ubistvom mladog Amerikanca u gradu Laganasu, na grčkom ostrvu Zakintosu. Jedan od njih je u toku dana pušten, nezvanično saznaje RTS. Grčki mediji su ranije javili da je policija jutros uhapsila mladića koji je prepoznat na snimcima sigurnosnih kamera i koji je započeo tuču. U međuvremenu, saslušanje osmorice osumnjičenih je odloženo za četvrtak, potvrđeno je RTS-u. Odbrana traži postupak na srpskom jeziku.

Broj osumnjičenih za ubistvo 22-godišnjeg Bakarija Hendersona je povećan, nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, jutros uhapšeno još dvoje državljana Srbije od kojih je jedan zadržan.

Grčki mediji javili su ranije da je nakon policijske potere uhapšena osoba srpskog porekla, koja je prepoznata na snimcima sigurnosnih kamera.

Katimerini prenosi izjave iz policijskih izvora koji kažu da je reč o mladiću koji je imao "značajnu ulogu" u ovom slučaju, jer je, tvrde, reč o osobi koja je započela tuču.

On je, kako prenosi televizija ANT, odveden pred tužioca i osumnjičen je za ubistvo sa predumišljajem. Nakon što je policija pregledala snimak bezbednosnih kamera, tužilaštvo se saglasilo da se za njim izda nalog za hapšenje.

Grčke vlasti su u petak uhapsile osmoricu mladića, među kojima je šest srpskih državljana, zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu američkog državljanina.

Prema policijskim izvorima na koje se Katimerini poziva, oni su priznali da su bili u baru kada je izbila tuča, ali da prilikom preliminarnog saslušanja niko od njih nije priznao da je naneo smrtni udarac Hendersonu. Neki od njih isto su rekli i roditeljima.

"Kaže - tata, mene najviše pogađa to zašto nevini da ispaštamo, a pravih ubica nema, za koje mi znamo da su učestvovali tu", rekao je otac jednog od uhapšenog Ljubiša Jovanović iz Rečice kod Žitorađe.

Osmorica osumnjičenih je trebalo danas da daju iskaz pred istražnim sudijom i iznesu svoju odbranu, ali je to odloženo za četvrtak, potvrđeno je RTS-u. To je, kako saznajemo, učinjeno na zahtev advokata, ne bi li se upoznali sa predmetom.

Branilac jednog od osumnjičenih Srba, advokatica Zora Dobrićanin Nikodinović kaže da mladići imaju pravo da odbranu iznose na srpskom jeziku i da svi spisi predmeta budu na njihovom maternjem jeziku.

Dodaje da je izuzetno važno da se postupak vodi na srpskom jeziku, jer je terminologija jako bitna, te da odbrana insistira na tome. Napominje da dok ne dobiju optužnicu na srpskom jeziku, ne treba da se izjašnjavaju.

"U razgovoru sa grčkim advokatom saznala sam da su dokazi mnogo bolji od optužnice, kako on kaže i da to što piše u optužnici to nema u dokazima i to je ono što mene raduje. Postoji video-snimak gde se vidi radnja svakog od okrivljenih, međutim, u toj optužnici ne piše tako kako je na tom video-snimku a kako kaže, dvojica glavnih nisu uhapšeni", ističe advokatica Zora Dobrićanin Nikodinović.

Osumnjičene mladiće za sada pred sudim na ostrvu Zakintos zastupaju grčki advokati, dok naši ne dobiju potrebne dozvole za rad.

RTS nezvanično saznaje da su uhapšene mladiće roditelji uspeli da vide i razgovaraju sa njima, kao i advokati koji ih zastupaju. Primedbe na tretman grčke policije, kažu nemaju.  

Mladiće su u pritvoru obišli i ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i konzul Milan Vukosavljević, koji su razgovarali i sa advokatima i porodicama.

"Predstavnici srpske diplomatije vrše sve aktivnosti iz svoje nadležnosti i raduje me što su se zainteresovali i što naši mladići nisu 'pušteni niz vodu'", rekla je advokatica Zora Dobrićanin Nikodinović.

Grčki mediji su ranije preneli da se napadači na Amerikanca sumnjiče za teško krivično delo "grupno ubistvo s predumišljajem".

Od osam uhapšenih u petak, šestorica su Srbi, jedan je Britanac srpskog porekla, a jedan je Grk, koji je radio kao barmen noćnog kluba u Laganasu u kojem je došlo do tuče.

Postoji više verzija o tome zašto je došlo do sukoba, ali i nekoliko video-zapisa – snimci kamera iz bara gde je tuča započela, zatim snimci tuče na ulici, kao i izjave svedoka, prenosi Televizija Ant. Izvesno je da je Amerikanac posle tuče preminuo usled krvarenja u mozgu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво