Zakintos, osumnjičeni za ubistvo u utorak pred istražnim sudijom

Osmorica osumnjičenih za ubistvo američkog državljanina na grčkom ostrvu Zakintosu, među kojima je šest srpskih državljana, sutra iznose odbranu pred sudijom. Srpske vlasti u kontaktu su sa porodicama osumnjičenih. O tom slučaju, ministar spoljnih poslova razgovarao je u Atini sa grčkim ministrom policije. U Ministarstvu pravde za RTS kažu da će u najkraćem roku odgovoriti na zahtev za pružanje međunarodne pomoći – kada stigne od Grčke.

Uhapšene srpske državljane na Zakintosu sutra će prvi put saslušati istražni sudija, a saslušanju će prisustvovati i konzul Srbije u Atini. Pre toga će, kako RTS saznaje, zajedno sa ambasadorom posetiti pritvorene i razgovarati sa roditeljima koji su doputovali u Grčku.

U međuvremenu, ministar policije je izjavio da uhapšeni Srbi nisu odranije poznati policiji.

"Dakle, ne radi se o licima iz kriminogene sredine. I za sada, na osnovu informacija koje imamo, teško je reći, da mi dajemo neke zaključke, dakle teško je reći šta se tačno dogodilo, i sačekaćemo istragu, u koju ćemo biti zainteresovani da se uključimo u smislu dobijanja informacija od grčkih kolega", rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Šefu srpske diplomatije, koji je u poseti Atini, grčki ministar policije obećava pomoć kako bi se utvrdila istina o događaju na Zakintosu.

U Ministarstvu pravde za RTS kažu da će, kada od nadležnih organa Grčke dobiju zahtev za pružanje međunarodne pravne pomoći, odgovoriti u najkraćem roku.

Advokati u Srbiji govore o pravnim mogućnostima.

"Srpski advokati nemaju pravo zastupanja u Grčkoj. To može da se radi samo preko grčkih advokata. Postoji bilateralni sporazum iz 1962. godine koji je zaključila Jugoslavija sa tadašnjom Kraljevinom Grčkom, koji je i danas na snazi. I taj sporazum dozvoljava mogućnost transfera i okrivljenih i osuđenih lica. Međutim, to nije imperativ. Potrebna je volja i jedne i druge države da bi do takvog transfera došlo", kaže advokat Đuro Čepić.

Podsetimo, posle svađe u jednom lokalu, šestorica Srba, jedan Grk i Britanac srpskog porekla prebili su 22-godišnjeg Amerikanca, koji je preminuo.

O tome kako je do tuče došlo postoji više verzija, ali i nekoliko video-zapisa. Izvesno je da je Amerikanac posle tuče preminuo usled krvarenja u mozgu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи