Ukinut imunitet Medojeviću, DF ostaje da noći u Skupštini

Poslanici Skupštine Crne Gore večeras su, na zahtev specijalnog državnog tužioca, sa 42 glasa za, ukinuli imunitet poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću. Zahtev za ukidanje imuniteta, Specijalno državno tužilaštvo podnelo je kako bi se odobrilo pokretanje krivičnog postupka protiv Medojevića, zbog sumnje za pranje novca. Poslanici DF-a poručili da će noćiti u Skupštini, kako bi sprečili eventualno hapšenje Medojevića.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović je, pre glasanja poslanika, poručio da parlament ne odlučuje o krivici Nebojše Medojevića, kao i da rešenje o njegovom pritvoru može doneti samo sudija i to na zahtev Specijalnog državnog tužioca, prenosi RTCG.

Čelnici Demokratskog fronta su poručili kako je ukidanje imuniteta Medojeviću uvod u njegovo hapšenje i da je to crvena linija preko koje neće preći. 

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je večeras ponovio da je Crna Gora, zbog tog zahteva Specijalnog državnog tužioca, na ivici građanskog rata.

"Nismo naivna organizacija kad nas neko ugrožava, a sad smo vrlo ugroženi", rekao je Mandić i zamolio poslanike vladajuće koalicije da se, kako je dodao, ne igraju sa građanskim mirom u zemlji, prenosi RTCG.

Mandić je naglasio da je eventualno hapšenje Nebojše Medojevića crvena linija preko koje DF neće preći.

"Ovde smo jer smo predmet terora parlamentarne većine i državnih organa. Došli smo da podržimo kolegu, kao svaka žrtva imamo pravo na odbranu, da kažemo koje su to crvene linije koje niko bi smeo da pređe u Crnoj Gori", istakao je Mandić na početku rasprave, ističući da DF danas ne ruši bojkot.

Ponovio je da su tražili da danas u parlamentu budu i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

"Oni su predmet polemike i brutalnog napada na DF. Želeli smo da pred čitavom Crnom Gorom da ukrstimo argumente", napomenuo je Mandić.

Prethodno je poslanik Predrag Bulatović naveo da poslanici DF-a ostaju u Skupštini, dok Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ne donese meru kojom će suspendovati određivanje pritvora Medojeviću.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović je napomenuo da je njegova odluka da ne pozovu Stankovića i Katnića, ali da oni mogu da dođu ako to žele.

Medojević: Nema dokaza, Katnić obmanuo poslanike

Poslanik DF-a Nebojša Medojević ponovio je u parlamentu da u njegovom slučaju nema krivičnog dela, te poručio da je Katnić obmanuo poslanike.

"Obmanuo, jer novac nije stečen na nelegalan način. Tužilac nije dao nijedan dokaz, čak ni indiciju da je novac nelegalno stečen. Osumnjičeni građanin BiH je građevinski radnik, nije ni tajkun, ni kriminalac, ni švercer", istakao je Medojević.

Poručio je da se nelegalni novac ne "pere".

"Zato je ovde trebalo da bude Katnić, da kaže da je zbog ličnih motiva, zbog mržnje postupio neprofesionalno i neobjektivno, i da je zloupotrebio državnu poziciju da se osveti jednom poslaniku", ukazao je Medojević.

Poslanik DF-a je ponovio i da Katnić treba da bude smenjen.

"On (Katnić) izaziva sukobe u Crnoj Gori i širi omraz među nama. Znate kako on kaže u Tužilaštvu: 'Svezaću Medojevića'. Sve zbog mojih priča o dubrovačkom ratištu", naveo je Medojević.

Istakao je da je učestvovao u međunarodnim ekspertskim grupama za unapređenje zakonodavstva protiv pranja novaca.

"I mene je našao da optuži za pranje novca. Ljudi su nevini u zatvoru i Katnić mene želi da strpa tamo. Dajte da stavimo tačku na sukobe u Crnoj Gori, da niko zbog političkog mišljenja ne trpi progon državnih organa", poručio je Medojević.

Poslanici će razmotrati zahtev Specijalnog državnog tužilaštva da se odobri pokretanje krivičnog postupka i oređivanje pritvora za poslanika Nebojšu Medojevića zbog krivičnog Dela stvaranje kriminalne organizacije.

"Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je Medojević počinio to krivično delo tako što je 2016. godine, na teritoriji Crne Gore, zajedno sa Momirom Nikolićem organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih dela pranja novca i drugih krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna radi sticanja nezakonite dobiti i moći", navedeno je u zahtevu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије