Hrvatska vlada i gradske vlasti protiv spomen-ploče Juri Francetiću

Vlada Hrvatske i lokalne vlasti protive se postavljanju spomen-ploče na rodnoj kući ustaškog zapovednika Jure Francetića u Otočcu, uz ocenu da je to "veličanje ustaškog zločinačkog režima", a MUP najavljuje mere za sprečavanje eventualnih protvpravnih ponašanja, javila je "Hina".

Postavljanje spomen-ploče Francetiću protivno je izvornim osnovama Ustava, a vlada postupa i postupaće u skladu sa Ustavom i zakonima štiteći ugled i interese Hrvatske, saopštila je Vlada Hrvatske.

Iz MUP-a je poručeno da organizator Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori do sada nije taj događaj prijavila nadležnoj policijskoj upravi, pa će policija u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeti neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti radi spečavanja eventualnih protivpravna ponašanja.

Prethodno se i predsednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković oštro suprotstavio postavljanju spomen-ploče jednom od najpoznatijih ustaških vođa iz perioda Drugog svetskog rata, istakavši da se radi o potpuno neprihvatljivom i nedopustivom postupku, uz poruku da se takva ploča ne sme postaviti, jer bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom.

Predsednik Gradskog veća grada Otočca Branislav Šutić izjavio je Hini da Otočac gradi svoju perspektivu kao proevropski grad.

"Eventualno postavljanje ploče moglo bi opteretiti odnose u gradu, sprečiti investitore da ulažu, a nama treba mir, a ne nekakvi radikalizmi", rekao je Šutić.

Ističe da su u Otočcu zatečeni situacijom, što potvrđuje činjenica da on kao dugogodišnji javni radnik Otočca nije znao gde je ta navodna rodna kuća Jure Francetića.

O tome sam se morao raspitati, što pokazuje da u Otočcu ne deluju nikakve ekstremne grupe, navodi Šutić.

Nezavisni gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, na pitanje hoće li u subotu biti na postavljanju sporne ploče, odgovorio je da nije dobio nikakav poziv, da nema nikakva ovlašćenja sa tim u vezi i da u subotu neće biti tamo.

"Niti ćemo ići niti želimo ići, a o svemu ostalom mogu reći da je to viša politika, neka neko istraži ko sa tim ima veze, nas ne zanima, ne želimo nikakve izgrede niti ekstremne odnose u Otočcu", rekao je Kostelac.

Postavljanje ploče Francetiću kao "istaknutom ustaši-antifašisti, hrvatskom političaru i legendarnom vojskovođi iz Drugog svetskog rata, protiv udruženog italijanskog i srpskog fašizma" najavio je predsednik HAZUD-a Dragan Hazler, te pozvao na otkrivanje ploče državni vrh, predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića.

Na internet stranici HAZUD-a piše da je to udruženje osnovano u švajcarskom gradu Bazelu 1978. godine "kada je bilo vidljivo da je Ogranak Matice Hrvatske u tom gradu, kako se navodi, osakaćen, zadužbina zamrznuta i sve hrvatske aktivnosti, osim Hrvatske Katoličke Misije zakočene ili zamrle".

Hazler je domaćoj javnosti poznat po zagovaranju da u Slunju bude postavljen spomenik Francetiću, osnivaču i prvom zapovedniku Crne legije, odnosno elitne jedinice Nezavisne države Hrvatske, jer je Francetić, tvrdi Hazler, "vodio mnoge borbe protiv četnika i partizana".

Spomenik je grupa građana postavila u Slunju u junu 2000. godine, a uklonjen je uz pritisak domaće i međunarodne javnosti u avgustu 2004. godine, pri čemu je uklanjanju prethodilo međusobno suprotstavljenih protestnih okupljanja, uz jake snage specijalne policije.

U međuvremenu se iz Argentine za Likaonline javio Jorge Francetić, rođak Jure Francetića, koji kaže da porodica nije upoznata sa postavljanjem ploče, a da oni ovog leta nameravaju da stave jednu ploču na grob njegovih roditelja, jer su partizani Francetićevo telo "bacili na nepoznato mesto".

"General Francetić je ubijen bez suđenja i to je zločin protiv čovečnosti. Naša familija misli da ide na sud i ako ne može u Hrvatskoj, ići ćemo na supranacionalni sud", stoji u pismu Jorge Francetića, u kojem se kaže da je Francetić bio zarobljen prilikom obaranja njegovog aviona 1942. godine nedaleko Slunja i da su ga partizani prilikom zarobljavanja "teško ranili udarcem sekirom u glavu", od čega je umro nakon nekoliko dana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво