Pejčinović Burić: Slovenija neće blokirati ulazak Hrvatske u Šengen

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je da presuda Stalnog arbitražnog suda u Hagu 29. juna o pograničnom sporu sa Slovenijom neće doneti ništa dramatično, jer je hrvatska pozicija jasna, naglašavajući da veruje da Ljubljana nakon presude neće pokušati blokirati hrvatski ulazak u Šengen.

Marija Pejčinović Burić je u razgovoru za današnje izdanje Večernjeg lista ponovila da je arbitražni proces nepovratno kontaminiran i kompromitovan i da je nakon toga Hrvatska iskoristila mogućnost istupanja iz arbitraže u skladu sa Bečkom konvencijom, prenosi Hina.

Nakon što je njen slovenački kolega Karl Erjavec najavio da Slovenija ima nekoliko scenarija za razdoblje nakon presude, Pejčinović Burić očekuje da službena Ljubljana "ne preduzima nikakve jednostrane akcije" i veruje da iz Slovenije neće doći pritisci ili blokada hrvatskog ulaska u Šengen.

Ministarka je rekla je da je to pitanje "važno za Hrvatsku, ali i za sve članice EU upravo zbog bezbednosti, borbe protiv terorizma i zaštite spoljnih granica.

"Mi predano radimo na ispunjavanju preostalih zadataka i kada ispunimo sve obaveze očekujemo da će širi interesi prevladati i da pritisaka na Hrvatsku neće biti", rekla je hrvatska ministarka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво