Mekejn: Izbori u Crnoj Gori bili poslednja prilika za Rusiju 

Američki senator Džon Mekejn smatra da parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani 16. oktobra prošle godine nisu bili obični, te da je, kako kaže, u očima Rusije, to bila poslednja prilika da zaustavi zvaničnu Podgoricu da se priključi NATO-u, i da se spreči težnja te zemlje ka evroatlantskoj budućnosti.

Mekejn je u autorskom tekstu, koji prenose podgoričke Dnevne novine, naveo da je to bila i poslednja prilika da Rusija ponovo utvrdi svoj uticaj u jugoistočnoj Evropi. 

"Zbog toga nije bilo nikakve sumnje da će Rusija pre izbora vršiti veliki pritisak na Crnu Goru", naveo je Mekejn.

Kako kaže, Rusija je već bila optužena za podstrekivanje antivladinih demonstracija i finansiranje opozicionih partija.

"Ipak, malo ko bi pogodio koliko je Rusija spremna daleko da ide. Ali sada znamo", piše Mekejn u tekstu pod naslovom "Zašto bi trebalo da vas brine rusko uplitanje? Nemojte ići dalje od pokušaja državnog udara u Crnoj Gori".

Američki senator smatra, naime, da bi Amerikanci trebalo da se dive hrabrosti lidera Crne Gore, koji su se, kako ocenjuje, suprotstavili pritisku Rusije i uspeli da uvedu Crnu Goru u NATO savez.

Mekejn ocenjuje da je možda i najneugodniji indikator koliko je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da unapredi njegov "mračni i opasan pogled na svet" ono što se dogodilo u oktobru 2016. godine u, kako je kazao, maloj balkanskoj zemlji Crnoj Gori, "kada su ruski obaveštajni operativci, u srodstvu sa srpskim nacionalistima i drugima pokušali srušiti demokratski izabranu vladu Crne Gore i ubiti premijera na dan izbora".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара