Štrbac: Stav da Hrvatska nije dužna penzionerima – još jedan šamar Srbima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da nije iznenađen stavom Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije dužna da isplati penzije penzionerima srpske nacionalnosti s teritorije nekadašnje SAO Krajina za period od početka rata do 1998. godine.

"To je još jedan šamar Srbima iz Hrvatske i to najstarijim ljudima, koji su ostali bez imanja, a sada i bez penzija, kojima su se godinama nadali", rekao je Štrbac agenciji Beta.

Rekao je da bi voleo da te penzije budu isplaćene, jer je u pitanju veliki dug penzionerima srpske nacionalnosti.

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna da penzionerima pretežno srpske nacionalnosti iz nekadašnje SAO Krajina isplati penzije za period od početka rata do 1998. godine, javila je danas Hina.

"To je preporuka tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO-a jednoglasno usvojio, a u vezi sa predstavkom Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama", rekao je za Hinu izvor u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Izvor Hine u ministarstvu navodi da je ljude koji su otišli u Srbiju obeštetila Srbija uvodeći ih u svoj penzioni sistem, kao i da se penzije ne mogu isplaćivati iz oba fonda – hrvatskog penzionog sistema i "parafonda" SAO Krajine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво