Veliki požar na hrvatskom primorju, širenje vatrene stihije zaustavljeno

Širenje velikog požara kod hrvatskog primorskog gradića, Podgore koji je noćas izbio, je zaustavljeno, ali se vatrogasci još bore da požar stave pod kontrolu, javlja "Hina". Prema prvim informacijama, izgorela je najvećim delom borova šuma i nisko rastinje i deo zapuštenih kao i obrađenih maslinjaka.

Komandant vatrogasaca Dražen Glavina kaže da vatrogasci saniraju površinu od oko 300 hektara i gase povremene vatre, a tri kanadera hrvatskog Ministarstva odbrane posle 13 sati gasila su požžar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo.

Požar gasi više od 250 vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, kojima su u pomoć pritekli vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Požar kod Podgore do 16.30 sati još nije bio pod kontrolom vatrogasaca iako je vatra uglavnom okružena, pa se, uz gašenje, radi i na uspostavljanju bezbednosne zone kako se vatra tokom noći ne bi vratila prema Podgori.

Dobra je okolnost je i što je bure znatno oslabila.

U požaru je, prema prvim informacijama izgorela je najvećim delom borova šuma i nisko rastinje i deo zapuštenih kao i obrađenih maslinika.

Kako piše Slobodna Dalmacija, vatrena stihija koja se munjevitom brzinom s padina Biokova spuštala prema kućama probudila je u noći subote na nedelju Podgorane i njihove goste. Prizori su bili jezivi, o čemu u nedelju svedoče i brojne fotografije i snimci koje su se našli na društvenim mrežama.

"Pogledala sam s balkona i zgrozila se. Sve je bilo crveno i u dimu, a vatra je nadirala prema nama. Za samo dvadeset minuta spustila se s brda prema mestu. Probudila sam decu, seli smo u auto i zaputili se prema obali", rekla je Splićanka koja u Podgori boravi sa porodicom u kući koja se nalazi u blizini izlaza za Makarsku.

Uzroci izbijanja požara u Gornjoj Podgori za sada nisu poznati i istražuju se.

Snabdevanje električnom energijom istočnog dela Podgore i ostalih mesta do Živogošča bila je uspostavljena, ali je dolaskom kanadera ponovno prekinuta zbog bezbednosnih razloga, a zatim ponovno uspostavljena nakon što kanaderi odradili svoj posao.

Državni put D 512 Makarska - Vrgorac i dalje je zatvoren za saobraćaj kao i biokovski put do vrha Sveti Jure.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара