Mediji u regionu o imenovanju Brnabićeve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poverio mandat za sastav nove vlade ministarki Ani Brnabić, javljaju mediji u regionu navodeći da je Balkan dobio prvu gej premijerku, koja je svojevremno dobila podršku stručne javnosti kao ministarka.

Hrvatski mediji uz to ističu i da je Brnabićeva poreklom iz Hrvatske.

"Priznaje da je homoseksualka, poreklom je iz Hrvatske", piše Jutarnji list uz napomenu da je reč o jednoj od najuspešnijih ministarki u godinu dana staroj Vučićevoj vladi koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente.

Brnabićeva je, kako se navodi, posebna po nekoliko aspekata jer, kao prvo, nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ,već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Po oceni Jutarnjeg, Vučić se na to odlučio i da bi onemogućio bilo kakvu borbu za nasleđe u stranci.

"Kao drugo, ona je homoseksualka i to nije krila. Srpska pravoslavna crkva (SPC) se nekako pomirila s time da bude u vladi kao ministarka, ali da preuzme mesto prvog ministra, to SPC-u nikako nije išlo pod kožu".

I konačno, Brnabićeva je poreklom iz Hrvatske, iz Stare Baške na Krku gde se njena porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine, navodi list i dodaje da je Brnabićeva ipak rođena u Beogradu a da se školovala u SAD.

Indeks navodi da je Brnabićeva, aktuelna ministarka državne uprave široj javnosti poznata kao prva srpska ministarka koja je javno priznala da je gej i podseća da ju je aktuelni premijer Vučić hvalio još prošle godine, rekavši da ona ima izvanrednu energiju.

I Hina navodi da je Brnabićeva postala ministarka državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka ličnost i da je Vučić dosada više puta pohvalio njene rezultate.

Hrvatski N1 javlja da su sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog i da će Brnabićeva biti prva žena i prva deklarsana LGBT osoba na čelu srpske vlade.

Reč je o ministarki javne uprave koja ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima i koja je radila na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji, podseća hrvatski N1.

"Brnabićeva je prva balkanska gej premijerka", javio je RTCG uz napomenu da je ona 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Crnogorska televizija dodaje da je Vučić najavio da je u narednom periodu važno obezbediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom...

Crnogorska televizija citira i Brnabićevu koja je istakla je "svesna odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života".

Crnogorski portal CdM podseća da je još kada je Brnabićevu Vučić predložio za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u prvi plan izbila njena seksualna orijentacija, pa su čak i svetski mediji javili da je to "apsolutna novina u konzervativnoj balkanskoj zemlji".

"Njen izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istovremeno, prema ocenama brojnih svjetskih medija, pokazao privrženost Srbije evropskim vrednostima kada je reč o položaju LGBT zajednice", navodi portal.

RTRS javlja da je Brnabićeva zahvalila predsedniku na ukazanom povrenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom i podseća da važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kliks javlja da je Ana Brnabić nova premijerka Republike Srbije, odnosno jedini kandidat za tu poziciju pred Skupštinom Srbije, a da je reč o aktuelnoj ministarki državne uprave i prvoj homoseksualno orijentisanoj ministarki

"Vučić presekao - Ana Brnabić novi srspki premijer", javila je MIA, poizvajući se na srpske medije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво