Mesić ponovo napao Dodika

Premijeru RS Miloradu Dodiku bi odgovaralo "stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizovao Hrvate", ocenio predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Dodik: Poštujem Dejton.

Povodom ocene premijera BiH Milorada Dodika da su "Hrvati u BiH marginalizovani", predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, u razgovoru za "Danas" rekao je da bi premijeru RS "odgovaralo stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizovao Hrvate u nekom malom entitetu".

Prema njegovom mišljenju, Dodik ne smatra BiH konstantom, nego konstantom smatra Republiku Srpsku, kao što ne smatra Sarajevo glavnim gradom.

Šef hrvatske države je rekao da je "paradoksalno da se na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu sudi vođama bosanskih Srba za zločine i za stvaranje Republike Srpske koja je stvorena etničkim čišćenjem, a da u isto vreme Dodik nastavlja njihovu politiku u RS".

"Međunarodna zajednica je dužna da preko svojih predstavnika zaustaviti svakoga ko vodi politiku koja razbija BiH", ocenio je Mesić i dodao da BiH mora ostati jedinstvena, zbog regiona, ali i zbog Evrope.

"U tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz BiH je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi i udaljava je od evroatlantskih integracija", smatra Mesić.

Ravnopravan položaj tri naroda

Na pitanje šta će učiniti kako bi doprineo rešavanju krize u Bosni, Mesić je naveo da se od 1990. godine zalaže za celovitu BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda imati ravnopravan položaj i da će nastaviti da se zalaže za to.

Hrvatski predsednik, međutim, nije mogao da kaže kolika je odgovornost člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića za nastanak trenutne krize.

"Teško mi je za bilo koga utvrđivati konkretnu odgovornost pa i za Harisa Silajdžića. Ipak, moram reći, da se on uvek izjašnjavao za celovitu BiH", rekao je Mesić.

Upitan kakav je njegov odgovor na kritike premijera RS da zanemaruje pitanje Srba izbeglih iz Hrvatske, Mesić je rekao da se uvek zalagao za povratak hrvatskih građana srpske nacionalnosti u Hrvatsku, jer je to i interes Hrvatske.

"Pozivamo sve naše građane da se vrate i iz Republike Srbije i iz Republike Srpske", rekao je Mesić, navdeći da Hrvatska u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina garantuje visok stepen prava Srbima u Hrvatskoj.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u intervjuu dnevniku "Danas" da Beograd treba da poruči bosanskim Srbima da je Bosna i Hercegovina njihova domovina i da svoju politiku kreiraju u tim okvirima.

Govoreći o ulozi Srbije u vezi sa aktuelnom političkom krizom u BiH, Mesić je rekao da "Beograd navodno prihvata sve što se dogovore tri naroda u BiH, ali premijer Republike Srpske Milorad Dodik ne pristaje ni na kakav dogovor".

"Srpske vlasti su se izjasnile za celovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, ali Dodik traži izdvajanje Republike Srpske i ne pristaje na celovitu BiH", rekao je Mesić.

Hrvatski predsednik je pre nekoliko dana izjavio da Beograd vodi "neiskrenu politiku prema BiH, ljubi se s Dodikom, dočekuje ratnog zločinca Biljanu Plavšić i u suštini podržava opciju koja razara BiH".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво