Autor filma o Jasenovcu savetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatski režiser Jakov Sedlar, koji se proslavio filmom "Jasenovac – istina", u kome relativizuje broj žrtava ustaškog režima, postao je posebni savetnik za kulturu rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

Na sajtu Sveučilišta u Zagrebu navedeno je da je Sedlar posebni savetnik rektora za kulturu.

U filmu "Jasenovac – istina" reditelj je relativizovao stradanje tokom ustaškog režima u Hrvatskoj navodeći da je u tom koncentracionom logoru stradalo 18.000 Srba.

Za taj film Sedlar je dobio nagradu Grada Zagreba za film i pozorište, uprkos protivljenju dela hrvatske javnosti.

Nemački dnevnik Frankfurter rundšau objavio je oštru kritiku povodom tog filma, navodeći da je reč o projektu koji falsifikuje istoriju, konstatujući da Sedlar u filmu Jasenovac predstavlja ne kao logor smrti već kao sabirni centar i radni logor.

Na Sedlarov film reagovali su istoričari, predstavnici srpske i romske zajednice u Hrvatskoj, Centar "Simon Vizental", koji je upozorio da tim filmom "sramotno želi da se promeni istorija Nezavisne Države Hrvatske i da se negiraju razmere užasnih zločina počinjenih u koncentracionom logoru Jasenovac".

Antifašistička liga Hrvatske podnela je krivičnu prijavu zbog, kako je navedeno, krivičnog dela – javno podsticanje na nasilje i mržnju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи