Zatvorske kazne za smrt 35 Roma u Jadranu 1999. godine

Apelacioni sud Crne Gore osudio je na zatvorske kazne trojicu optuženih za nesreću broda u vodama Jadranskog mora kod Budve 1999. godine, u kojoj je stradalo 35 pripadnika romske nacionalnosti.

Za nesreću broda "Mis Pat", koji je ilegalno prevozio kosovske izbeglice leta 1999. godine u Italiju, na osam godina je osuđen Saša Boreta iz Budve, na sedam Refik Hodžić koji je u bekstvu, dok su po šest godina dobili Ismet Balja i Agim Gaši.

Od krivice su zbog nedostatka dokaza oslobođena dvojica osumnjičenih.

Prethodno je Viši sud u dva navrata donosio oslobađajuće presude na koje se žalilo crnogorsko tužilaštvo.

Na brod "Mis Pat", registrovanom za šest osoba, sredinom avgusta 1999. godine ukrcalo se oko 70 Roma izbeglih sa Kosova, kako bi iz Crne Gore ilegalno došli do Italije.

Sumnja se da je krajem devedesetih ilegalno u Italiju prebačeno oko 16.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво