"Merkator" preuzma "Konzum" i "Velpro" u BiH

Poverenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Anto Ramljak izjavio je u Sarajevu da se slovenački trgovački lanac "Merkator" vraća na tržište BiH tako što će preuzeti dve kompanije, "Konzum" i "Velpro", koje sada posluju u sistemu "Agrokora".

Ramljak je rekao da većina kompanija "Agrokora" u BiH posluje stabilno, ali da "Konzum" i "Velpro" posluju "relativno dobro, ali ne i zadovoljavajuće", dodajući da će taj problem biti rešen tako što će kompanije preuzeti slovenački "Merkator".

Posle sastanka sa predstavnicima državnih i entitetskih institucija BiH i "Agrokorovih" kompanija u BiH, Ramljak je naveo da će "Mekrator" preuzeti obaveze prema dobavljačima, zaposlene u te dve kompanije, obezbediti im radna mesta i vraćati dugovanja.

"Merkator" će, kako je najavio Ramljak, preuzeti i sve maloprodajne objekte "Konzuma" i "Velproa" u BiH.

Istakao je da je "Merkator" imao puno više uspeha nego "Konzum", kao i da ta slovenačka firma dobro posluje u samoj Sloveniji, kao i u Srbiji.

"To je plan i na njemu se još radi. Odluke moraju doneti odbori dve kompanije, tako da odluka još nije konačna", istakao je Ramljak.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović rekao je novinarima da su na današnjem sastanku predstavljene osnove plana za rešavanje problema "Agrokorovih" firmi u BiH.

"Konstatovali smo da je neophodno da se razmenjuju informacije barem jednom u toku mesec dana, kao i da je zajednički interes da se spasi kompanija i sačuvaju postojeća radna mesta u 'Agrokoru' i izmire obaveze dobavljačima", rekao je Šarović nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, plan restrukturiranja "Agrokorovih" firmi u BiH je vrlo konkretan.

"Odnosi se i na kćerke firme i dobavljače. Podržavamo plan i želimo da uspe", istakao je Šarović.

Kompanije iz BiH koje su "Konzumovi" dobavljači iskazale su interes za nastavak saradnje, ali žele garancije za redovne isplate dospelih obveza, kao i za izmirenje dosadašnjih dugova.

Procenjuje se da "Konzum" dobavljačima iz Federacije BiH duguje blizu 66,5 miliona evra, a iz Republike Srpske oko 2,8 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи