Crna Gora, državljani Srbije negirali umešanost u navodni pokušaj puča

Grupa državljana Srbije okrivljenih za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, među kojima je i penzionisani komandant Žandarmerije Bratislav Dikić, negirali su pred sudom u Podgorici umešanost u zaveru planiranu na izborni dan oktobra prošle godine. Advokati odbrane tvrde da nema dokaza i traže obustavu postupka.

"Ja sam žrtva i proizvod optužnice... Nisam pripremao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret", rekao je pred sudom Dikić koji je u pritvoru skoro osam meseci.

Dikić je negirao da poznaje bilo koga iz opozicionog Demokratskog fronta i tvrdi da nije imao nikakvu komunikaciju sa čelnicima tog opozicionog saveza koji su takođe optuženi za navodnu zaveru da se spreči ulazak Crne Gore u NATO.

Pred Višim sudom u Podgorici održano je pripremno ročište po optužnici protiv 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma, a sud će odluku doneti u roku od 15 dana.

U sudnici je bilo šest optuženih državljana Srbije koji su već skoro osam meseci u pritvoru i pojedini od njih su se uz emocije i suze obratili sudu, uz stav da im "od početka nije jasno" zašto su uhapšeni.

U sudnici nije bilo optuženih čelnika DF-a, Andrije Mandića i Milana Kneževića, koji se brane sa slobode, "jer to u ovoj fazi postupka nije zakonski obavezno".

Pored Dikića i ostalih pet prisutnih državljana Srbije je negiralo navode optužnice, žaleći se da im je od trenutka hapšenja, pa do podizanja optužnice u aprilu ove godine, onemogućeno pravo na odbranu.

Okrivljena Branka Milić, kojoj je tužilaštvo 12 puta prekvalifikovalo krivično delo za koje je tereti, rekla je da je izložena "političko-pravno-procesnoj šikani, zlostavljanju i diskriminaciji".

"Želim da izađem iz samice u kojoj sam skoro osam meseci, ali ne i da odustanem od istrage. Ovom je optužnicom napadnut čitav moj život i sve što sam stekla", rekla je Milićeva na prvom pojavljivanju pred većem sudije Dragoja Jovovića.

Advokati odbrane saglasni su u oceni da je optužnica "paušalna, neutemeljena, bez dokaza i iskonstruisana", da je zasnovana na iskazu "kompromitovanog" svedoka saradnika crnogorskog tužilaštva Aleksandra Saše Sinđelića.

Advokati odbrane tražili su obustavu postupka "u nedostatku dokaza".

Najviše primedbi advokati su imali na iskaz Sinđelića, koji je nazvan "slobodnim saradnikom" Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA). Oni su naveli da je veštačenjem iz 2003. ustanovljeno da je on "psihički bolestan" i pomenuli da je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva.

Branilac penzionisanog komandanta srpske Žandarmerije Miroje Jovanović je tražio da se iz dokaza izuzme svedočenje Sinđelića, jer je ono "lažno" kao i dokazi koji su pribavljeni obaveštajnim radom, jer "se oni ne mogu koristiti na sudu".

"Kada se izuzmu ovi dokazi, optužnica će biti očerupana i doživeće krah", dodao je Jovanović.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić je ranije rekao da su posebnu ulogu i pomoć u ovom slučaju imale obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i srpska BIA.

Advokati čelnika Fronta ponovili su da protiv Kneževića i Mandića "nema niti jednog dokaza". Advokat Goran Rodić je ocenio da optužnica ima "miris politike" i da je svim okrivljenima "unapred presuđeno".

Posebno je ukazano na procesne radnje tužilaštva i policije u vezi sa ključnim dokazom oružjem, a koje je po navodima tužioca uništeno "između Srbije i Albanije", zbog čega je jedan od ključnih svedoka tužilaštva Mirko Velimirović morao da "simulira" nabavku novog, kako bi navodno nalogodavcima, ruskim obaveštajcima, dokazao da je oružje kupljeno.

"Simulirane radnje nabavke i smeštaja oružja tužilaštvo i policija su uradili bez odluke i naredbe nadležnog suda, što je zakonska obaveza", naglasio je jedan od avokata odbrane, Jovanović.

Kao organizatori plana koji je za cilj imao nasilnu smenu vlasti s ciljem ostvarivanja "panslovenske ideje o ujedinjenju slovenskih naroda i sprečavanju ulaska u NATO", označena su dvojica ruskih obaveštajaca za kojima je raspisana poternica.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара