Ahmeti: Delovi deklaracije delimično u vladinom programu

Lider najuticajnije albanske partije u Makedoniji DUI Ali Ahmeti, kaže da politička platforma, koju su potpisali predstavnici te i još dve albanske partije, Besa i RP/DPA, neće biti u potpunosti uključena u program nove vlade iz, kako je rekao, više realnih razloga.

Ali Ahmeti je za makedonski portal Telegraf rekao da će iz tog dokumenta u vladin program ući samo najvažniji aspekti koji se tiču reformskih prioriteta.

"U ovom trenutku je važno da Makedonija počne da napreduje ka EU i NATO-u, što je pre moguće, da bude stabilna i da ima pozitivan uticaj u regionu", izjavio je Ahmeti.

Dodao je i da će svi aspekti platforme biti otvoreni za debatu i da neće biti nikakva tajna budući da taj dokument ne predstavlja pretnju za Makedoniju.

Albanska platforma, koja je nazvana "tiranskom deklaracijom", jer je sačinjena uz posredovanje albanskog premijera Edija Rame bila je glavni kamen spoticanja za predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade dodeli lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je parlamentrnu većinu formirao pomoću tri albanske partije, potpisnice te platforme.

Najsporniji deo tog dokumenta je to što Albanci traže da albanski jezik bude priznat kao drugi zvanični jezik, pored makedonskog, što je za Ivanova bilo neprihvatljivo.

Ivanov, takođe, smatra da su taj i drugi albanski zahtevi štetni za jedinstvo Makedonije njen suverenitet i teritorijalni integritet. Njegova osnovna zamerka je bila i ta što je "albanska platforma" napravljena u Tirani.

S druge strane, međutim, lider Pokreta za reformu Demokratske partije Albanaca Zijadin Sela je na konferenciji za novinare u ponedeljak rekao da nije potpisao niti namerava da potpiše bilo kakve garancije koje je tražio predsednik Ivanov za davanje mandata lideru SDSM-a.

Sela je, naime, tom prilikom rekao da bi za njega odricanje od te platforme značilo kao da se, kako je rekao, odriče budućnosti svoje dece.

Rekao je i da ne treba isključiti mogućnost da njegova stranka ne bude u novoj vladi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво