Zaev i Ahmeti, prvi krug pregovora

Mandatar ѕa sastav makedonske vlade Zoran Zaev i budući ključni koalicioni partner, šef Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti održali prvi krug pregovora o novom kabinetu. Makedonci očekuju novu vladu za desetak dana.

Punih pet meseci od vanrednih parlamentarnih izbora, u Skoplju su počele ozbiljne konsultacije o sastavu nove vlade, koja bi mogla da preuzme ulogu za desetak dana.

Lider SDSM-a i mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev je u Skoplju održao prvi krug konsultacija sa predsednikom DUI Alijem Ahmetijem o novom kabinetu.

"U narednom periodu intenziviraćemo dinamiku razgovora", saopštio je SDSm posle sastanka-

Ta stranka je na decembarskim izborima osvojila 49 od 120 poslaničkih mesta u Sobranju i za sastavljanje nove vlade treba joj podrška Ahmetijeve stranke, ali i najmanje još jedne partije makedonskih Albanaca.

Tokom sedmice, Zaev se sastao i sa predstavnicima Pokreta Besa, koji su na izborima osvojili pet mandata u Sobranju.

Koaliciji SDSM-a i albanskih partija žestoko se protivi do juče vladajući VMRO-DPMNE tvrdeći da je zajednička platforma albanskih političkih stranaka predstavlja kršenje ustava i teritorijslnog jedinstva Makedonije.

Zaev je, posle serije susreta sa albanskim političarima, predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu predao garancije da se program nove vlade ne kosi sa ustavom te države.

broj komentara 0 pošalji komentar