Dukić: I Dudaković uskoro pred licem pravde

Branislav Dukić, predsednik Udruženja logoraša RS, izjavio je, nakon razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, da je dobio obećanje da će u roku od šest meseci biti podignute optužnice za ratne zločine u jednom broju krajiških opština i da će Atif Dudaković vrlo brzo biti izveden pred lice pravde. Predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske predale su Bramercu i predstavnicima Tužilaštva BiH spisak desetina logora za Srbe tokom rata u BiH.

Dukić je, kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, rekao da će optužnice biti protiv glavnih osumnjičenih za Sijekovac, Derventu, Brod, Mrkonjić, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, te 13 krajiških opština.

Kako se navodi, Dukić je utvrdio i da će Atif Dudaković vrlo brzo biti doveden pred lice pravde.

Bivši oficir JNA, a kasnije general tzv. Armije BiH, Dudaković učestvovao je u operaciji Oluja, a kasnije i u ofanzivnim operacijama kojima su veliki delovi Zapadne Bosne stavljeni pod nadzor vladinih snaga.

Prethodno su predstavnice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske predale su u Sarajevu Bramercu i predstavnicima Tužilaštva BiH spisak desetina logora za Srbe tokom rata u BiH, koje, kako je navedeno, do sada nikad niko nije pominjao niti su procesuirani odgovorni za zločine u tim logorima, prenosi Beta.

 "Spisak logora su, na osnovu svedočenja preživelih, sačinile međunarodne organizacije u BiH, koje su ih mapirale", izjavila je predsednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić.

Prema njenim rečima, spisak tih logora nije delo srpskih izvora i institucija.

"Spisak je veoma detaljan. Imamo podatke za Živinice, Tuzlu, Banoviće, Odžak, Brezu, Brod, Bihać, Bugojno, Visoko, Goražde, Gradačac, Gračanicu, Grude, Derventu, Duvno", rekla je Rajilićeva.

Dodala je da je Bramercu i glavnoj tužiteljki BiH Gordani Tadić predočila dokument o postojanju logora za Srbe u 16 gradova BiH, navodeći da do sada ništa nije urađeno na zlostavljanju Srba tokom rata na 127 lokacije.

"To su kuće, logori, sabirni centri, fabrike, sale u kojima ništa nije rađeno. Da je samo jedan zločinac, to je 127 ljudi, a svi znate da zločine ne može uraditi samo jedan čovek. Da je po dva, to je 250 ljudi, a koliki je broj žrtava samo Bog zna", ukazala je Rajilićeva.

Uputila je oštre kritike na račun Tužilaštva i Suda BiH, koji, kako je navela, ne rade ništa da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine nad Srbima u BiH.

Bramerc je posle susreta s udruženjima porodica srpskih žrtava rekao da je slične sastanke imao i juče s udruženjima porodica bošnjačkih i hrvatskih žrtava.

"To su uvek najvažniji sastanci, zato što se tu radi o žrtvama i preživelima zbog kojih je osnovan sud u Hagu i formirana nacionalna strategija za ratne zločine", rekao je Bramerc.

Naveo je da su predstavnici udruženja žrtava izneli svoje kritike na račun pravosuđa, posebno kada se radi o potrazi za nestalima.

"Mislim da smo se svi složili oko toga, da je žrtva žrtva bez obzira na njenu nacionalnost i nacionalnost počinioca. Sve žrtve trebaju dobiti jednako poštovanje, jednak tretman", rekao je Bramerc.

Izrazio je nadu da će se i posle završetka rada Haškog tribunala nastaviti krivično gonjenje ratnih zločinaca i da će ono biti vrlo visoko na popisu prioriteta i u Sarajevu i u BiH, kao i u zemljama regije.

"Bio sam vrlo zadovoljan time što su mi se na svim jučerašnjim sastancima, kao i danas pridružili glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić i njen tim. Na svim tim sastancima je bila prisutna, ne samo ona, nego i njenih desetak tužilaca, što pokazuje koliku važnost i predanost ona posvećuje tom pitanju", rekao je Bramerc.

Komentarišući optužbe predstavnika udruženja srpskih žrtava na rad državnog Tužilaštva, Tadićeva je navela da ima dobru saradnju sa svim predstavnicima udruženja žrtava rata.

"Međutim, kako vreme prolazi, sve je teže provoditi predmete ratnih zločina i razumemo frustraciju žrtava rata. Ovo što su se pojavili novi spiskovi, mogu reći da se ne radi o nekim novim spiskovima, jer Tužilaštvo raspolaže ovim evidencijama i informacijama i mi ćemo u narednom periodu održati ponovo sastanke i zajedno proći sve te predmete i sve ono o čemu smo razgovarali", rekla je Tadić.

Ona je rekla da u poslednje tri godine, otkako radi u Odeljenju za ratne zločine, imaju jednak odnos prema svi žrtvama, bez obzira na nacionalnost, kao i prema osumnjičenima i optuženima za ratne zločine.

Tadićeva je navela da, prema evidencijama Tužilaštva BiH, ima više od 300 složenih predmeta ratnih zločina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво