Obeležena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori

Kod Spomenika ustanku na Petrovoj gori u organizaciji Srpskog narodnog veća i Saveza antifašističkih boraca obeležena 75. godišnjica partizanskog proboja ustaškog obruča na Biljegu. Sloga među ljudima nadživeće mržnje, rekao predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je tom prilikom da je to najtragičnije vreme istorije u Evropi, kada je nastao i antifašistički pokret, koji je prerastao u pokret ravnopravnosti, slobode i bratstva, s pozdravom "drugovi i drugarice", s kojim je Pupovac i počeo svoj govor.

Uz tvrdnju da samo uz te vrednosti, jednakost i bratstvo, može biti društva dobrog za čoveka, Pupovac je pohvalio govor Sulejmana Muhamedagića Sule, pripadnika antifašista iz Velike Kladuše u BiH, te je ponovio njegovu poruku iz nekadašnjih narodnih stihova "neka živi sloga povezana Srba, Muslimana i Hrvata".

"Možda se sada čini drugačije, ali sloga među ljudima nadživeće mržnje koje su posejane u poslednjih 25 godina između nas, te će se stvoriti sloga među narodima. Slava onima koji su dali svoje živote, kidajući obruč koji se oko njih gradio, slava svima koji su verovali u jednakost, bratstvo, u slogu među ljudima i u mogućnost zajedničkog života", rekao je Pupovac.

Opisujući Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), te ustaši režim i njegove rasne zakone, on je konstatovao da ih i danas neki slave, iako su, dodao je, nacisti, fašisti i njihove sluge, ustaše i četnici, uzimali sebi za pravo da istrebljuju narode po svojim rasnim zakonima.

Pupovac je konstatovao da se na žalost i danas "opet postavlja pitanje koga treba slaviti", one koji su donosili slobodu ili one koji donose zločine i rasne zakone.

Svim antifašistima je jasno da narod ovde nije krenuo u proboj, jer mu je smetala ova ili ona država, već da bi spasao svoj život i stekao slobodu, jer je do 13. i 14. maja 1942. već bilo poznato kakav je ustaški teror sproveden u Gudovcu, Veljunu, kao i da su već osnovani logori u Jadovnom i Jasenovcu, dodao je Pupovac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво