Džaferi: Zapaljive izjave doprinose pogoršanju odnosa Beograda i Skoplja

Predsednik Sobranja Makedonije Taljat Džaferi izjavio je da su makedonski parlament i on otvoreni za saradnju sa institucijama Srbije i ocenio da zapaljive izjave političara "u svakom slučaju doprinose pogoršanju odnosa" dve zemlje.

"One doprinose pogoršanju odnosa prvo individualno među predstavnicima institucija, a to, normalno, putem propagande utiče i na odnose među narodima, odnosno građanima država u regionu. Svako bi trebalo da bude odgovoran u kontekstu izjava koje daje o svojim kolegama" u drugim zemljama, rekao je Džaferi u intervjuu agenciji Beta.

Povodom izjava srpskih zvaničnika da su albanski političari u regionu pretnja miru i stabilnosti, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u Evropi, Džaferi je rekao da misli da sa "političkog aspekta nije umesno da politički predstavnici naroda jedan drugog kvaliifikuju na takav način".

Džaferi je rekao da se "u principu, kao predsednik Sobranja ne upušta u komentare političkih predstavnika drugih država" jer je "parlament institucija koja treba da objedinjuje sve političke snage i u zemlji, i u međunarodnom kontekstu" ali da takvim izjavama srpski zvaničnici "samo doprinose propagandi".

Džaferi je rekao da bi srpski i makedonski političari trebalo više da komuniciraju bez obzira na razlike. "Moja preporuka je da što više komuniciraju među sobom, bez obzira koliko različito razmišljaju o određenim stvarima", rekao je predsednik makedonskog Sobranja.

Na pitanje da li je njegova stranka DUI (Demokrtaska unija za integraciju) uslovila podršku vladi lidera SDSM Zorana Zaeva usvajanjem takozvane "tiranske platforme" u kojoj je jedna od tačaka i usvajanje rezolucije kojom se osuđuje genocid nad Albancima u Makedoniji u periodu 1912-1956, Džaferi je rekao da kao predsednik parlamenta ne može da govori o odnosima političkih stranaka.

"U svakom slučaju mogu da kažem da se ne radi ni o kakvoj tiranskoj platformi, radi se o isključivo međupartijskom dogovoru političkih stranaka Albanca u Makedoniji, postizbornom dogovoru kojim su opredelili zajedničke tačke nastupanja u mogućoj koalicije sa jednom ili drugom grupacijom političkih stranaka Makedonaca", rekao je predsednik Džaferi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво