Grabar Kitarović: Mnogo će vode proteći Dunavom do prijateljstva sa Srbijom

Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU, poručila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da će još mnogo vode proteći Dunavom do prijateljstva Srbije i Hrvatske ali da dve zemlje imaju obavezu, zbog interesa i dobrobiti naroda, da učine sve kako bi izgradile što bolje odnose.

Grabar Kitarovićeva je navela da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost zemlje.

"Kao hrvatska predsednica, ali i kao majka ne želim da više ijedna majka tuguje za detetom poginulim u ratu. Učiniću sve da sačuvamo mir i stabilnost, a zato je ključan novi iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima", istakla je Grabar Kitarovićeva, prenosi Jutarnji list.

Pri tome, kako je rekla, misli na rešenja pitanja nestalih, tzv. univerzalne jurisdikcije, pitanje granica i prava nacionalnih manjina, posebno Hrvata u Srbiji.

"Prošlost nismo i nećemo zaboraviti, ali ne smemo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo da prestanemo da se stalno vraćamo u Drugi svetski rat i da sejemo klice novih zala, želimo da idemo dalje", rekla je hrvatska predsednica u svom govoru na Svečanoj Sinjskoj alki u Vukovaru.

Grabar Kitarovićeva je navela da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u EU.

"Zato odavde iz Vukovara jasno poručujem da Hrvatska želi sa Srbijom graditi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa, želimo da pomognemo Srbiji da što pre uđe u EU, štiteći pri tome naše nacionalne interese", rekla je hrvatska predsednica.

Dodala je da je vreme da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu da grade odnose međusobnog uvažavanja.

"Pri tome ne treba glumiti prijateljstvo, jer da bi do toga došlo 'još će mnogo vode proteći Dunavom', ali, radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda, obe države, imamo obavezu činiti sve da izgrađujemo što bolje odnose", ocenila je hrvatska predsednica.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво