Ivanov u Turskoj, Skoplje čeka odluku

Iako su protesti svakodnevni, na skopskim ulicama je mirno. Čeka se odluka predsednika države Đorđa Ivanova, koji trenutno boravi u Turskoj – da li će lideru opozicije Zoranu Zaevu poveriti mandat za sastav nove vlade. Uoči 9. maja, Dana pobede, iz Skoplja poručuju da uprkos svim događajima, Makedonija mora da zadrži evropske perspektive koje su važne za njene građane.

Zapad je poslao Skoplju jasnu poruku da lidera opozicione stranke levice Zorana Zaeva vidi na čelu nove makedonske Vlade. Iako od 2008. godine skupštinsku većinu u Sobranju formiraju makedonska i albanska partija koje na izborima dobiju najaviše glasova, pravila igre su ovoga puta promenjena

"Međunarodna zajednica je podržavala bivšu vladu i bivšu koalaciju VMRO-DPMNE-DUI jer su verovali, a to je bio i fakat da ta koalacijia drži stabilnost Makedonije i time stabilnost regiona. U međuvremenu, korupcija je dostigla maksimum, i onda polako ali sigurno je međunarodna zajednica ocenila da se stabilnost u Makedoniji polako ali sigurno ruši. Nemamo vladavinu, ne funkcioniše pravna država, ne funkcionišu institucije", objašnjava Todor Pendarov, savetnik u kabinetu predsednika Sobranja.

Korak ka Evropskoj uniji Makedoncima je, kažu, najvažniji, bez obzira na to što ih pominjanje "Tiranske platforme" ne ostavlja ravnodušnim.

"Takav smo narod – plašljiv. Mi ne kažemo dajte nam tu vašu 'Tiransku platformu' pa ćemo mi da je sagledamo na naš način, ne, mi unapred pokazujemo strah", navodi jedan Makedonac.

Njegov sugrađanin navodi da provokacija i kriminalne radnje izjedaju makedonski narod 11 godina.

Politički analitičari trvde da koalicijom jedne makedonske i četiri albanske partije, najviše dobija narod koji godinama živi u zajednici.

"Nova vlada bi značila demontiranje čitavog aparata koji je omogućavao nekome da krši zakon, da su korumpirani, da krše ovlašćenja, a da ih pravosudni sistem ne dira", navodi Albert Musliju, politički analitičar.

"Nastavljamo da živimo ne baš strogo po principima parlamentarizma, ne strogo po vladavini prava ali smo za to sami krivi, nije nam kriva međunaroda zajednica", ističe Pendarov.

Dobri poznavaoci političkih prilika u Makeodniji tvrde da je Pandorinu kutiju otvorila afera "bomba" u kojoj je nezakonito prisluškivano više od 20.000 žitelja Makedonije. U Specijalnom tužilaštvu koje je zbog toga i oformljeno u Skoplju, RTS-u je potvrđeno da je za nekoliko godina prisluškivano oko 540.000 telefonskih razgovora.

Aktuelna vlast je time, kako tvrde u Skoplju izgubila poverenje Zapada koji je prvi pozdravio formiranje novog kabineta predsednika Sobranja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво