Život u Skoplju u vreme političke krize

Po nalogu makedonskog tužilaštva, tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je još četiri krivične prijave protiv lica koja su prošlog četvrtka učestvovala u tuči u Sobranju. U poseti Skoplju danas je Karen Pirs, politička direktorka Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, koja se sastala s novoizabranim predsednikom Sobranja Makedonije Taljatom Džaferijem i sa liderima parlamentarnih stranaka. Protesti u Skoplju nastavljeni su i danas.

Naizgled uobičajeni život Skopljanaca remete brojni kordoni policije, koji više od nedelju dana čuvaju zgradu Parlamenta i Vlade Makedonije. Nestabilna politička situacija održava se na funkcionisanje državnih institucija, ali i svakodnevnog života žitelja glavnog grada Makedonije, kojima je u radnjama i ugostiteljskim objekatima poslednjih meseci gotovo prepolovljen promet.

"Kad nema raspoloženja kod naroda za trošenje para – znači da sve staje, kao zatvoreni krug koji pokreće celu ekonomiju", kaže ugostitelj Oliver Stanojevski.

Nedelju dana posle tuče u Skupštini, novinari koji su se zatekli u masi prebrojavaju modrice.

"Policija i specijalne jedinice skoro dva sata nisu došli. Znači, bili smo svi na milost i nemilost ljudi koji su ušli u Sobranje", ističe Goran Trpenoski, novinar portala Sakam da kažem.

Danas u Skoplju ni pozicija ni opozicija nisu želele da govore o svojim narednim koracima. Kažu da je sada na potezu predsednik države. Ukoliko Zoranu Zaevu ne bude poveren mandat na prvoj sednici Sobranja, parlamentarna većina će sama formirati vladu.

"Od 1991. i osamostaljenja Makedonije u svakoj vladi imamo ministre Albance. Aktuelni predsednik parlamenta je samo tri godine ranije bio ministar odbrane u vladi Gruevskog. Vi se niste bojali kada je bio ministar odbrane, a bojite se što je predsednik parlamenta", kaže kolumnista Todor Pendarov.

Od 120 poslanika, koalicija jedne makedonske i četiri albanske partije u Sobranju ima većinu od 69 poslanika.

Inače, pristalice građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" i večeras su se okupile i održale 68. protestni marš u Skoplju sa kojeg su poručili da se neće predati i da traže izbore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво