Makedonija, Ivanov na potezu

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji je do sada odbijao da preda mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, sada ima rok od deset dana da to učini. U njegov kabinet je stiglo pismo u kojem ga novoizabrani šef Sobranja Taljat Džaferi obaveštava o parlamentarnoj većini.

Ivanov je još od propasti pregovora VMRO-DPMNE i albanske Demokratske unije za integracije odbijao da preda mandat Zaevu, optužujući lidera SDSM-a da prihvatanjem platforme albanskih političkih stranaka u Makedoniji, ili "Tiranske platforme", krši ustav i narušava jedinstvo Makedonije.

"Predsednik Sobranja Republike Makedonije Taljat Džaferi pismeno je danas obavestio predsednika države Đorđa Ivanova da je formirana parlamentarna većina i izabran predsednik Sobranja Republike Makedonije", navodi se u saopštenju iz kabineta Taljata Džaferija.

Kabinet predsednika Makedonije je nešto kasnije potvrdio prijem Džaferijevog pisma.

Posle susreta sa američkim izaslanikom Brajanom Hojtom Jijem, prethodnog vikenda, nagovestio je da "postoji mogućnost za premošćavanje problema", te da bi mogao predati mandat Zaevu, ukoliko mu lider SDSM-a "predoči garancije oko unitarnosti države i poštovanja ustava".

Prethodno je Ivanov odbijao slične zahteve visokih zvaničnika Evropske unije, uključujući Frederiku Mogerini i Johanesa Hana. 

Zaev je u međuvremenu najavio da će Ivanovu lično predati tražene garancije, a novoizabrani predsednik Sobranja Taljat Džaferi upozorio je predsednika Ivanova da bi propuštanje desetodnevnog roka predstavljalo kršenje zakona i osnovu za pokretanje postupka njegovog opoziva.

Nedelju dana posle nereda u Sobranju, u kojima je povređeno stotinjak poslanika, policajaca i novinara, VMRO-DPMNE i dalje ne priznaje Džaferija kao predsednika Sobranja, tvrdeći da se način na koji je izabran kosi sa zakonima i ustavom.

VMRO-DPMNE takođe smatra da SDSM mora da snosi političku i pravnu odgovornost za "državni udar".

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a VMRO-DPMNE, koji je osvojio 51 mandat u Sobranju od njih ukupno 120, nije uspeo da dobije podršku za sastav nove vlade jer su tri albanske stranke odlučile da podrže rivalski SDSM Zorana Zaeva.

Uz pojačane mere bezbednosti i brojne policijske kordone ispred Sobranja i Vlade Makedonije, oni koji su nezadovoljni izborom Talata Džaferija za predsednika makedonskog parlamenta na ulici su 67. dan.

SDSM smatra da protesti predstavljaju pokušaj VMRO-DPMNE da izbegne gubitak vlasti.

Na naslovnim stranicama makedonske dnevne štampe su fotografije Zorana Zaeva koji sa 69 poslanika predvodi parlamentarnu većinu. Koha ditore na albanskom jeziku donosi tekst o Talatu Džaferiju, koji posle primopredaje dužnosti predsednika Skupštine, boravi u poseti Briselu.

Politički analitičari u Skoplju podsećaju da Skupštinu, koju čini 120 poslanika može da raspusti samo parlamentarna većina čime bi se stvorili uslovi za nove prevremene parlamentarne izbore. Kako sada stvari stoje, tvrde, to se neće dogoditi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво