Džaferi obavestio Ivanova o većini, traži mandat za premijera

Kabinet novoizabranog predsednika Sobranja Taljata Džaferija, iz albanske stranke DUI, saopštio je da je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu poslato pismo u kojem ga obaveštavaju o postojanju parlamentarne većine i da se očekuje da u skladu sa Ustavom dodeli mandat za formiranje vlade. Zoran Zaev poručuje: Vlada do kraja meseca.

U saopštenju kabineta predsednika Sobranja navodi se da Taljat Džaferi očekuje da će Đorđe Ivanov delovati u skladu sa Ustavom.

Prethodno su makedonske socijaldemokrate Zorana Zaeva saopštile da će Ivanov danas dobiti pismo novoizabranog predsednika parlamenta sa zahtevom da mandat za formiranje nove vlade dodeli lideru SDSM.

Nakon izbora Taljata Džaferija, predstavnika albanske partije DUI, Sobranje je konstituisano i proglašena je parlamentarna većina. Time su stvorene mogućnosti da Đorđe Ivanov dodeli mandat za sastav nove vlade šefu SDSM Zaevu, navodi se u saopštenju SDSM.

Dodaje se i da je Zaev već ranije predstavio program buduće vlade, a da će primena tog programa dokazati Ivanovu i međunarodnoj zajednici da će ona biti garant jedinstva i integriteta Makedonije, što će otkloniti sve nedoumice u vezi sa navodnim redefinisanjem države.

U međuvremenu, lider SDSM Zoran Zaev poručio je da očekuje da mu predsednik države dodeli mandat kako bi do kraja meseca bila formirana nova vlada.

Zaev je izrazio spremnost da se sastane sa Ivanovim zajedno sa koalicionim partnerima, dodajući da će na sastanku još jednom izneti garancije za unitarnu državu, prenosi MIA.

Makedonski mediji javili su ranije da će odluka o izboru Džaferija u Službenom glasniku biti objavljena naredne sedmice. Mediji su ranije preneli da Ivanov ima 10 dana da dodeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Džaferi je izjavio da će on, ukoliko se to ne dogodi u pomenutom roku, koristiti svoja ovlašćenja i inicirati izbor vlade u parlamentu.

Kriza u Makedoniji kulminirala je pre sedam dana, kada je Taljat Džaferi izabran za predsednika Sobranja, zbog čega je došlo do sukoba u parlamentu.

Građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" svakodnevno protestuje protiv, kako smatraju, nelegalnog i nelegitimnog izbora Džaferija, protiv tzv. tiranske platforme i za održavanje novih vanrednih parlamentarnih izbora za koje se zalaže i VMRO-DPMNE.

Posebnu reakciju demontranata izazvala je informacija da je Džaferi, preuzimajući funkciju predsednika parlamenta, u kabinet uneo i zastavu Republike Albanije, preneli su makedonski mediji.

Pozivajući se na izvore iz stranačkih i diplomatskih krugova, portal Faktor piše da je VMRO-DPMNE praktično već u opoziciji, o čemu je Gruevski juče obavestio stranačke kolege na juče održanom sastanku Izvršnog odbora.

Gruevski je, navodi ovaj medij, navodno svojim stranačkim kolegama rekao da je već umoran od svega, da u međunarodnoj zajednici nemaju prijatelja i da su im sva vrata zatvorena. Isti izvori navode i da neće biti iznenađenje ako se Gruevski povuče iz stranačkih aktivnosti već na narednom kongresu.

Ovu informaciju je, međutim, VMRO-DPMNE demantovala.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво