Linta: BiH godinama odbija da procesuira počinioce

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da pravosuđe BiH godinama odbija da procesuira organizatore i počinoce mučkog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. u kome su stradala 42 vojnika, a njih 73 je ranjeno.

To jasno potvrđuje da Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne institucije već produžena ruka bošnjačkih političkih predstavnika na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, rekao je Miodrag Linta.

Prema njegovim rečima, u Sarajevu nema političke volje da se kazne krivci a porodice žrtava dobiju odgovore ko je naredio, a ko ubio njihove najmilije.

"Nažalost, kod bošnjačkih političara i verskih predstavnika i dalje dominira besmislena i lažna teza da su Srbi agresori i zločinačka strana a Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat", objasnio je Linta.

Poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da ne odustane od istrage protiv većeg broja osumnjičenih lica na čelu sa Ejupom Ganićem koji su odgovorni za ratni zločin nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Ističe da bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za ratni zločin u Doborovoljačkoj ulici, kao i za brojne druge ratne zločine nad Srbima svaka priča o trajnom miru, dobrosusedskim odnosima između Srbije i BiH i pomirenju između dva naroda neće imati izgleda na uspeh.

Kako dodaje, veliku ulogu u amnestiranju zločina koje su počinili Bošnjaci ima i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu koji je 2003. godine odbacio slučaj "Dobrovoljačka", jer je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

"Pritom nije uzeta u obzir ključna činjenica da je postignut dogovor Komande JNA, predsednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i predstavnika međunarodne zajednice o njihovom mirnom izvlačenju iz grada. Haški tribunal je i ovom slučaju potvrdio da je politički sud i instrument onih snaga koje ne žele trajni mir i stabilnost na prostoru bivše Jugoslavije," zaključio je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара