Obeležena godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas je odata počast pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) koji su u maju 1992. godine stradali u koloni u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U federalnom delu Sarajeva pripadnici paravojnih jedinica "Zelenih beretki" i borci tzv. Armije RBIH istovremeno su obeležili 3. maj.

U Istočnom Sarajevu je najpe položeno cveće i služen parastos za žrtve uz prisustvo predstavnika vlasti Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i nekolicine članova porodica žrtava.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, kazao je da su ove godine odlučili da obeležavanje stradanja pripadanika JNA bude samo u Miljevicima zbog nekorektnog odnosa vlasti u Sarajevu, koja već godinama ne dozvoljava da se postavi spomen-obeležje sa imenima stradalih na mestu stradanja u bivšoj Dobrovoljačkoj.

"Mi danas obeležavamo značajan datum u istoriji stradnja srpskog naroda, a to je 25 godina od stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovaljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine od muslimanskih paravojnih formacija", rekao je Savanović.

Podsetio je da je JNA bila jedina legitimna i legalna oružana sila koja je branila ustav nekadašnje zajedničke države.

"Možete zamisliti kolika je ta mržnja kada su u samom napadu od strane paravojnih muslimanskih formacija stradali, osim Srba, i pripadnici drugih nacija. Na tom mestu su poginuli i muslimani, i Hrvati, i Albanci. To govori o tome da je taj narod (muslimani) zahvaljujući toj državi postao konstitutivan od 1945. godine, ali su za tu njihovu konstitutivnost žrtvu dali Srbi. A i pored toga, videli ste ranije kolika je to netrpeljivost i mržnja prema pripadnicima srpskog naroda", rekao je Savanović.

Napomenuo je da to ne znači odustajanje od odavanja počasti u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

"Jednostavno nismo želeli da se i dalje trpe poniženja jer nam se ne dozvoljava da na pravi način, u duhu tradicije srpskog naroda, odamo počast stradalima. Prošle godine je cveće koje smo ostavili u bivšoj Dobrovoljačkoj završilo u kanti za smeće", rekao je Savanović.

Milomir Savčić, predsednik BORS-a, rekao je da ovaj događaj za Boračku organizaciju znači podsećanje na najtragičniji zločin nad srpskim narodom u prošlom ratu.

"Možete videti kako se to i danas, nakon 25 godina, prikazuje u jednom delu BiH. Neverovatno je da se tako odnosi prema ljudima koji su imali jedan najuzvišeniji cilj, a to je odbrana ustava i integriteta jedne države. Uvek imamo dve ili više istina a danas, i pored želje da obeležimo ovaj datum na način kako to srpski običaji i tradicija nalažu, nismo u mogućnosti da to uradimo", rekao je Savčić.

Bogdana Tomović, majka ubijenog pripadnika JNA Zdravka Tomovića, nakon izlaska iz Hrama Svetog velikomučenika Georgija, gde je održan parastos, dala je potresnu izjavu novinarima kazavši da su je dan ranije obavestili da ne može otići u Dobrovoljačku, na mesto gde joj je sin ubijen.

"Došla sam u crkvu jer je ovo parastos za moga sina i njegove poginule drugove. Ja ne moram dolaziti ovde, imam svoju crkvu i detetov grob. Ja sam želela da odem na mesto gde je moj sin poginuo i da tu položim cveće. Ovo je velika bol za mene, moje dete nije protivzakonito bilo tu, bio je u svom rodnom gradu, u svom Sarajevu. Deco draga, Sarajevo je i naš grad", kazala je Tomovićeva u suzama, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара