Taljat Džaferi dobio ključeve od kancelarije, prvi gost Samuel Žbogar

Novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi ušao je u kancelariju koja pripada prvom čoveku parlamenta. Prvi gost bio mu je ambasador Evropske unije u Makedoniji. Očekuje se da Džaferi, uskoro, uputi pismo predsedniku Đorđu Ivanovu i obavesti ga da Zoran Zaev ima većinu u parlamentu. VMRO-DPMNE poručuje da SDSM treba da snosi političku i pravnu odgovornost za prošlonedeljne nerede u Sobranju.

Ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar bio je prvi gost novoizabranog predsednika makedonskog parlameta Taljata Džaferija, koji je neposredno pre toga uspeo da uđe u kabinet koji pripada šefu Sobranja.

Šef Delegacije EU u Skoplju Samuel Žbogar čestitao je Džaferiju na izboru i istakao da očekuje da će parlament i Republika Makedonija nastaviti proces integracija u evroatlantske strukture, saopšteno je iz makedonskog parlamenta.

Džaferi je u razgovoru sa Žbogarom rekao da će kao predsednik parlamenta raditi na jačanju demokratskih procesa i punu realizaciju principa parlamentarne demokratije u funkcionisanju Skupštine kao najvišeg zakonodavnog tela.

"Očekujem brzo formiranje nove vlade, a onda svi zajedno poštujući, pre svega, nezavisnost svih sfera vlasti, radićemo za dobrobit svih građana Makedonije, kao i na ostvarivanju strateških ciljeva zemlje, a to su članstvo u NATO i EU ", rekao je Džaferi.

Još je ranije najavljeno da će Džaferi, odmah po ulasku u kabinet, gde se nalaze i zvanični pečati, uputiti pismo predsedniku Ivanovu u kojem će ga obavestiti da koalicija SDSM-a i tri albanske partije ima većinu u parlamentu.

Nakon toga, Ivanov ima rok od deset dana da lideru te koalicije, Zoranu Zaevu, preda mandat sa sastav nove vlade.

Džaferi je prvi sastanak kao predsednik Sobranja održao tokom vikenda, sa američkim izaslanikom Brajanom Hojtom Jijem, ali ne u kabinetu koji mu po funkciji pripada.

Izbor Taljata Džaferija osporava VMRO-DPMNE, koji tvrdi da je predstavnik Demokratske unije za integracije izabran "suprotno zakonu i poslovniku". Ta partija je danas saopštila da SDSM mora da podnese političku i pravnu odgovornost za "državni udar".

Očito je, primećuju iz VMRO-DPMNE da se Zaevu veoma žuri da realizuje takozvanu tiransku platformu, koja podrazumeva, između ostalog, uvođenje dvojezičnosti u Makedoniji.

Džaferi je, za skopsku TV 21, ranije danas rekao da zakon ne dozvoljava da u kabinetu javno, pored makedonske, istakne i albansku zastavu, ali da će taj simbol držati na radnom stolu.

Izbor Taljata Džaferija za šefa parlamenta pratio je talas nasilja u kojem je povređeno stotinak osoba. Do sada je zbog napada na poslanike i novinare u Sobranju uhapšeno desetak osoba.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара