Dodik: "Dobrovoljačka ulica" nesumnjiv ratni zločin

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da predstavnici RS neće ove godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeležavati 25 godina od stradanja vojnika nekadašnje JNA, navodeći da ne želi da srpski narod bude dodatno ponižen.

Odbor Vlade RS za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova doneo je ranije odluku da se 25 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ove godine obeleži sutra, 3. maja samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu, te da ne treba dozvoliti da prislužene sveće i položeno cveće opet završe u kontejnerima, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

"To je dodatno poniženje i zašto bismo se mi tome izlagali? To govori o drugoj strani u BiH, ne o nama. Ja sam odavno uveren da od BiH nema ništa, kada na ovaj način ne može da istrpi i prihvati pomirenje", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, potrebno je da svako odaje poštu svojim stradalim sunarodnicima i da se to poštuje, a ne omalovažava, kao što se ranije moglo videti.

On je naglasio da će Republika Srpska pomen stradalim Srbima davati tamo gde može.

Predsednik RS je ocenio da je slučaj "Dobrovoljačka ulica" nesumnjiv ratni zločin, koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika JNA Sarajeva nije bio poštovan.

Snage Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojne formacije "Zelene beretke" su 3. maja napale kolonu vozila tadašnje JNA. Tada je, prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo sedam, a ranjeno 14 vojnika.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak i ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Haški tribunal je ranije ocenio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, svakog 3. maja, na dan napada na kolonu JNA, okupljaju se pripadnici "Zelenih beretki".

broj komentara 0 pošalji komentar