Makedonija, raspetljavanje krize

Policija na ulicama Skoplja tokom sastanaka američkog izaslanika sa najznačajnijim makedonskim političarima. Susret Jija i Džaferija u Sobranju. Ivanov zatražio garancije od Zaeva da će poštovati Ustav. Džaferi zadovoljan posle sastanka sa Jijem. Pritvor za četvoricu osumnjičenih za nasilje u Sobranju.

Makedonska policija zaposela je centar Skoplja iako od četvrtka u Makedoniji nije zabeležen nijedan politički motivisan incident. Specijalci, pod punom opremom, raspoređeni su oko Sobranja i Vlade Makedonije.

Razlog pojačanom prisustvu policije, navode policijski izvori, jesu susreti američkog izaslanika Hojta Brajana Jija sa najvišim makedonskim zvaničnicima, uključujući predsednika Đorđa Ivanova, koji je u prethodnim sedmicama vešto izbegavao sastanke sa međunarodnim zvaničnicima.

Ivanov je, posle susreta sa američkim diplomatom, naveo da su prepreke za formiranje nove vlade premostive ukoliko "postoji istinsko vođstvo lidera političkih stranaka".

Makedonski predsednik je, istovremeno, zatražio od SAD "kao strateškog partnera" da pomogne da se omogući parlamentarnoj većini da dobije mandat.

Ivanov je, takođe, pozvao lidera SDSM-a Zorana Zaeva da "zajedno sa koalicionim partnerima obezbedi garancije za jačanje unitarnosti države u saglasnosti sa Ustavom".

Izjava predsednika Ivanova, kako navode izvori u Skoplju, predstavlja najavu okončanja parlamentarne krize, koja ovu zemlju potresa od vanrednih parlamentarnih izbora održanih početkom decembra.

Američki diplomata, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sastaće se do kraja boravka u Skoplju i sa liderima SDSM-a i VMRO-DPMNE-a, Zoranom Zaevim i Nikolom Gruevskim.

Ipak, kako se čini, najznačajniji susret tokom prepodneva Ji je imao sa novoizabranim predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, čiji su izbor prethodno snažno podržali SAD i Evropska unija.

Džaferi je, posle susreta, rekao novinarima da prisustvo američkog diplomate predstalja potvrdu američke podrške novoizabranom predsedniku Sobranja.

"Biću predsednik svih poslanika u Sobranju. Trudiću se da od sutra stavim parlament u funkciju", rekao je Džaferi, koji nije precizirao kada će Ivanovu uputiti pismo vezano za novu parlamentarnu većinu, kao ni kada će zakazati narednu sednicu Sobranja.

Ji i Džaferi su se sastali u zgradi Sobranja, čime su, suštinski, okončane kontroverze oko izbora novog predsednika Sobranja, iako još uvek ostaje da Trajko Veljanoski i zvanično preda dužnost nasledniku.

Veljanoski i VMRO-DPMNE se žestko protive ovom činu, navodeći da je izbor predsednika Sobranja, posle koga su usledili napadi na poslanike i novinare, protivan Ustavu i poslovniku.

Istovremeno, tužilaštvo u Skoplju odredilo je pritvor za četvoricu od ukupno sedam uhapšenih tokom istrage o nasilju u Sobranju u kojem je povređeno više od 100 osoba.

Dvojici je određen kućni pritvor, dok je jedna osoba puštena pošto su joj oduzeti dokumenti, navode skopski mediji.

Potraga za preostalih osam osumnjičenih se nastavlja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара