Makedonija, dolaze Amerikanci

Zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji prvi je zapadni diplomata koji u Skoplje dolazi posle nereda u Sobranju u kojima je povređeno stotinak osoba, uključujući Zorana Zaeva, lidera SDSM-a i Zijadina Selu, lidera Alijanse za Albance. Ji će se sastati sa svim značajnijim političarima u Makedoniji.

Diplomatska ofanziva usmerena ka smirivanju strasti u Makedoniji, posle "krvavog četvrtka" u Sobranju počinje već u nedelju, kada se u Skoplju očekuje zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Ji, koji u rasporedu za nedelju i ponedeljak ima susrete sa predsednikom Đorđem Ivanovim, novoizabranim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vodećih političkih stranaka: Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevom, Bilalom Kasamijem, Veselim Mehmedijem i Menduhom Tačijem.

Predsednik Ivanov, prethodnih nedelja, izbegavao je surete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubede da promeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodeli Zoranu Zaevu, koji prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

Ivanov je negativan stav prema novoj koaliciji objašnjavao "odbranom ustava", naglašavajući da je zajednički dokument albanskih stranaka, koji VMRO-DPMNE naziva "Tiranskom platformom", u stvari "dokument strane zemlje donesen pod vođstvom stranog lidera".

Iz kabineta makedonskog predsednika još nema potvrde sastanka sa predstavnikom Stejt departmenta, ali je Ivanov ranije u subotu, rekao da je "ispraznio agendu" kako bi sa liderima političkih stranaka pokušao da pronađe rešenje krize.

Strasti u Makedoniji naglo su splasnule posle izliva nasilja u Sobranju, ali je politička kriza nastavljena nesmanjenom žestinom, pošto je Zaev dao Ivanovu rok od deset dana da mu preda mandat za sastav vlade, dok je Gruevski političke rivale optužio za pokušaj državnog udara.

Amerikanci, još od rata u Makedoniji 2001. godine, imaju značajnu ulogu u makedonskom političkom životu, pa se od posete Hojta Brajana Jia očekuje deo odgovora na pitanje – da li je makedonsku krizu uopšte moguće valjano rešiti.

Za razliku od prethodnih američkih poslanika u Makedoniji, poput Kristofera Hila ili Filipa Rikera, Ji u Skoplje dolazi posle neuspešnih pokušaja evropskih zvaničnika, Frederike Mogerini i Johanesa Hana, da zauzdaju krizu nastalu posle decembarskih parlamentarnih izbora.

Njegov zadatak će biti teži i zbog činjenice da makedonski rivali, SDSM i VMRO-DPMNE, čvrsto stoje iza prvobitnih zahteva – Zaev traži da mu Ivaanov odmah dodeli mandat za sastav vlade, dok Gruevski veruje da bi novi izbori bili najbolji način za rešavanje krize.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара