Reagovanja povodom događaja u Makedoniji

Zvaničnici iz regiona i sveta oglasili su se povodom najnovijih nereda u Makedoniji koji su izbili kada je u četvrtak uveče grupa pristalica VMRO-DPMNE upala u makedonsko Sobranje posle izbora Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane da pristupe dijalogu.

"Sve strane moraju da poštuju demokratski proces i da se upuste u dijalog, a ne u nasilje", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

NATO je upozorio Makedoniju, zemlju koja je kandidat za članstvo u tom savezu, da ne dopusti da se ponovo dogodi slično nasilje posle upada demonstranata u zgradu Sobranja. 

I visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su sinoć osudili nasilje u makedonskom parlamentu, i takođe pozvali na vraćanje stvari u "demokratski proces".

"Nasilje u parlamentu potpuno je neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova", navedeno je u sinoćnom zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) Majkl Georg Link osudio je napad na makedonske poslanike u Skoplju i pozvao na preduzimanje hitnih koraka kako bi se situacija rešila mirno.  

SAD "snažno osuđuju" napade na poslanike u makedonskom parlamentu i pozivaju vlasti te zemlje da osiguraju bezbednost svih poslanika, sprovedu temeljnu istragu o napadu i izvedu pred lice pravde odgovorne za nasilje, saopštio je portparol Stejt departmenta Mark Toner.  

Američka ambasada u Skoplju je još sinoć reagovala osudom nasilja i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije", piše u saopštenju američke ambasade.

I ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel osudio je nasilje u Sobranju i pozvao na formiranje vlade kao sledeći korak posle izbora.

"Doživeli smo sada u (BJR) Makedoniji, kandidatu za prijem u EU, da se upadne u Sobranje, da budu udarani poslanici i da tamo vlada atmosfera koja uopšte nije spojiva s onim što mi očekujemo u Evropi", rekao je Gabrijel, a prenosi makedonska državna agencija MIA.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova prenelo je makedonskom ambasadoru u Berlinu čestitke zbog izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, a odgovorne u Skoplju pozvalo na brzo formiranje vlade u skladu sa rezultatima izbora. 

Istovremeno, Turska je izrazila "duboku zabrinutost" zbog političke krize u Makedoniji i nasilja u Sobranju, insistirajući na stvaranju nove vlade unutar demokratskih principa.

Tursko predsedništvo je u pisanom saopštenju izrazilo da se nada da će se "razlike u mišljenju" u Makedoniji uskoro rešiti kroz dijalog i toleranciju.

Bivši švedski premijer i diplomata Karl Bilt smatra da Evropska unija treba brzo da kontaktira Talata Džaferija kao predsednika makedonskog Sobranja.

"EU bi trebalo da bude brza i odlučna u priznavanju novog predsednika makedonskog parlamenta Džaferija i u uspostavljanju kontakta sa njim", napisao je Bilt na svom nalogu na Tviteru.

"Stanje u Makedoniji – primer spoljnog mešanja" 

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, navodeći da najnovija situacija u Makedoniji predstavlja primer opasnosti nastale usled konstantnog spoljnog mešanja u unutrašnje poslove jedne zemlje.

Sijarto je na marginama sastanka šefova diplomatije EU u Valeti rekao za MTI da je Makedonija nekada imala stabilnu vladu koja je pobeđivala na pet uzastopnih izbora.

Međutim, konstatovao je Sijarto, u poslednje dve do tri godine došlo je velikog mešanja u makedonske unutrašnje stvari.

"Ambasade koje predstavljaju države udaljene hiljade kilometara odatle, diktirale su datum kada su želele da izbori budu održani, organizacije bliske (američkom milijarderu) Džordžu Sorosu organizovale su antivladine akcije, a manjinske partije dobijale su instrukcije od vlade jedne susedne zemlje", rekao je Sijarto.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je za smirivanje političke situacije u Makedoniji nephodan konsezus svih političkih faktora.

"Vrlo je loša vest da se u Makedoniji dogodila eskalacija nasilja. Očigledno da je rovita politička situacija, odnosi ne mogu biti smireni i u okviru Makedonije je neophodan konsenzus svih političkih faktora okupljenih oko predsednika, što bi moglo da vodi ka smirivanju", rekao je Dodik u izjavi novinarima na marginama "Jahorina ekonomskog foruma".

Ističe da je sudbina Makedonije uvek bila u rukama njenih građana, te da je neophodno da tako i ostane, bez obzira na činjenicu da su izbori bili nedavno i da neke političke kombinacije usložnjavaju situaciju u toj zemlji.

Lider GERB-a i najverovatniji budući premijer Bugarske Bojko Borisov saopštio je da je od "presudne važnosti" za njegovu zemlju da Makedonija "zadrži svoj suverenitet i integritet".

Borisov je dodao da je važno i da Makedonija nastavi put evroatlantskih integracija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najoštrije je osudio napade na poslanike, novinare i pripadnike policije koji su se dogodili sinoć u Sobranju i pozvao sve političke aktere u zemlji da rade na snižavanju tenzija i u skladu s demokratskim načelima i procedurama. 

Ministarstvo inostranih poslova Slovenije osudilo je u saopštenju nasilje i zatražilo zaštitu institucija i poštovanje demokratskog procesa. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво