Protest DF-a na Cetinju, zapaljena zastava NATO-a

Oko 200 pristalica opozicionog Demokratskog fronta protestovalo je na Cetinju ispred zgrade u kojoj poslanici Skupštine Crne Gore treba da potvrde odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Demonstranti zapalili zastavu NATO-a.

Na Cetinju se pred početak sednice Skupštine okupilo oko 200 pristalica DF-a, koji su uzvicima "lopovi", "ubice", "izdaja" propratili dolazak poslanika u zgradu u kojoj se održava sednica.

Protest je protekao mirno, iako je na početku bilo manjih incidenata i "guranja", a jedan od učesnika pozvao je policiju da "odstrani provokatore s Cetinja" jer žele da skup protekne u miru. Na kraju protesta zapaljena je zastava NATO-a ispred zgrade u kojoj Skupština odlučuje o pristupanju NATO-u.

Čelnici DF-a poručili su da će "u pogodnom trenutku" promeniti odluku o ulasku u NATO.

"Mi ćemo da zamrznemo članstvo i odemo na referendum", poručio je jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić.

"Nećemo priznati odluku", "Ruke su vam krvave", "Dižući ruke za NATO ponovo bombardujete Crnu Goru, Srbiju...", poručio je na skupu jedan od čelnika Fronta Milan Knežević.

On je odluku Skupštine na kojoj će biti potvrđen ulazak Crne Gore u NATO nazvao "aktom veleizdaje".

Okupljenima se obratio i premijer bivše Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović.

"Tužan sam i zabrinut. Osećam se poniženim. Ovo je prevara sile i laži nad slobodno izraženom voljom građana. Jedino što nas ohrabruje je to da te pobede nikada nisu bile dugog daha", kazao je Bulatović, koji je dodao i da je "NATO zločinačka vojna alijansa".

"NATO je trenirao strogoću nad SRJ ubivši 2.500 ljudi... Posle toga su krenuli na Avganistan i Irak", rekao je Bulatović.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "NATO ubice, krvave su vam ruke", "Niste ovde dobrodošli", srpske zastave i crnogorski krstaš barjak.

Ispred zgrade Skupštine opštine Cetinje, na ulazu u grad i na ulicama, bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije.

Sednici Skupštine Crne Gore prisustvovaće 46 od 81 poslanika, pošto od oktobarskih parlamentarnih izbora Skupštinu bojkotuje cela opozicija.

Najveći deo opozicije traži referendum o stupanju u NATO, ali ustav ne obavezuje vlasti da ga raspišu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво