Ivanov pozvao lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je večeras, nakon nasilnih događaja u Sobranju, da "ova situacija može da se prevaziđe samo poštovanjem pravnog poretka Republike Makedonije" i pozvao građane da "budu smireni i ne podležu raznim provokacijama, lažnim vestima i manipulacijama".

"Nema pitanja za koje se ne može dijalogom pronaći rešenje u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Republike Makedonije. Zato pozivam lidere parlamentarnih partija da sutra dođu u moj kabinet na sastanak lidera da razmotrimo novonastalu situaciju. Na liderskom sastanku da razmotrimo sve opcije za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije", rekao je Ivanov.

Ivanov je građane Makedonije pozvao na "razumno i odgovorno ponašanje".

"Pozivam na odgovorno ponašanje svih nadležnih institucija koje moraju da poštuju Ustav i zakone Republike Makedonije. Poslanici su najodgovorniji za vraćanje situacije u saglasnost s Ustavom, zakonima i poslovnikom Sobranja Republike Makedonije, koji su danas prekršeni. Svako treba da bude odgovoran za svoje postupke i svestan posledica koje proizlaze iz njih", rekao je Ivanov.

On je dodao da su "lideri najodgovorniji za pronalaženje rešenja u saglasnosti s Ustavom, zakonima i poslovnikom parlamenta".

"Niko drugi spolja ne može da nam reši probleme ako ih sami ne rešimo u saglasnosti sa državnim interesima Republike Makedonije", zaključio je makedonski predsednik, koji je odmah nakon obraćanja otišao ne sačekavši pitanja novinara.

U makedonskom Sobranju od 18 časova vlada haos, gde je najmanje osam osoba povređeno pošto je masa pristalica VMRO-DPMNE upala u Sobranje. Neredi su počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja – uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE. Među povređenima lider SDSM-a Zoran Zaev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво