Albanija sa zabrinutošću prati eskalaciju situacije u Makedoniji

Nasilni protest unutar zgrade parlamenta Makedonije, prema tvrdnji Ministarstva spoljnih poslova Albanije, izazvala je veliku zabrinutost u toj zemlji, prenosi AP. Albanski premijer i predsednik parlamenta apelovali na uzdržanost.

Navodi se da je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da "prati eskalaciju situacije u Makedoniji sa velikom zabrinutošću".

"Takve scene nasilja prema izabranim predstavnicima naroda Makedonije su neprihvatljive", stoji u saopštenju.

Albanski premijer Edi Rama i predsednik parlamenta Albanije Ilir Meta apelovali su na uzdržanost u Makedoniji.

Albanci u Makedoniji treba da ostanu smireni i da ne podlegnu provokacijama, da budu primer kako mi svi zajedno ne želimo kraj Makedonije, već stabilnost tamošnje demokratije, rekao je Rama za televiziju Top čenel.

Rama je dodao da je sada istinski trenutak u kome je stvarno potrebna velika smirenost.

Meta je izrazio zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i apelovao na građane i vlasti da se distanciraju od nasilja i da preuzmu hitne mere za zaustavljanje nasilja i njegovih posledica.

Dodao je da je stabilnost Makedonije ključna za stabilnost i bezbednost Balkana.

U ovim odlučnim i kritičnim trenucima za Makedoniju i za region potrebna je odmerenost, smirenost, politički dijalog i delovanje, koji će biti u prilog vraćanju mira i normalizaciije stanja, rekao je Meta.

U makedonskom Sobranju se od 18 sati odvija drama, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u Sobranje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво