Kriza vlasti u Hrvatskoj, Plenković smenio trojicu ministara iz Mosta

Hrvatski premijer Andrej Plenković ekspresno je smenio tri ministra iz Mosta koji su galsali za nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću. Marić je pre ministarske fotelje bio direktor u "Agrokoru" i opozicija smatra da je znao da je kompanija lažirala finansijske izveštaje na osnovu kojih je dobila povlašćeni kredit od Hrvatske poštanske banke.

Plenković je na sednici vlade, koju hrvatski mediji opisuju kao veoma dramatičnu, razrešio ministra unutrašnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju i ministra zaštite okoline i energije Slavena Dobrovića.

"Molim sekretara da pripremi odluku o razrešenju tri Mostova ministra", rekao je premijer nakon glasanja.

Kako navodi portal Indeks, tri razrešena ministra izašla su sa sednice vlade, ne dajući izjave novinarima.

Orepić, Šprlje i Dobrović glasali su protiv predloga da Vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje poverenja ministru finansija Zdravku Mariću.

Četvrti ministar iz redova Mosta, Ivan Kovačić nije bio na sednici vlade, ali je u izjavi Tportalu rekao da podržava stav Mostovih mininistara.

Predsednik Mosta i Hrvatskog sabora Božo Petrov ocenio je da je Plenković krenuo u rušenje vlade.

"Ovim činom kreće se u rušenje vlade. HDZ za godinu dana drugi put ruši sopstvenu vladu", rekao je Petrov novinarima posle neočekivane odluke premijera da zatraži smenjivanje trojice ministara iz Mosta, koalicionog partnera HDZ-a u vladi.

Petrov je rekao da Mostovi ministri nisu glasali protiv vlade, već protiv Marića i da neće rušiti vladu i istakao da je Plenković taj "koji treba da odgovori hoće li je rušiti".

"Most snosi odgovornost za svoje ministre, a ministar finansija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a", rekao je Petrov.

Ocenio da je reč o "ishritrenom potezu" i da Plenković "pokušava da razreši trojicu ministra Mosta iza kojih stoje rezultati".

"Moja je politika je politka odgovornosti. I ono što ćemo uraditi da ćemo osigurati stabilnost insititucija, vlasti,postići političke dogovore koji će omogućiti da nastavimo sve ono što je dobro i što radimo", ističe Plenković. 

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je pokretanje pitanja poverenja u Saboru ministru finansija Zdravku Mariću zbog krize u "Agrokoru".

SDP tvrdi da Marić ne može da obavlja tu funkciju s obzirom da je pre dolaska u Vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u posrnulom hrvatskom koncernu "Agrokor".

"SDP je spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku jer smo je dva spasavali iz krize i spremni smo treći put je staviti na put rasta i razvoja", kaže Davor Bernardić iz SDP-a.

"HNS liberalni demokrati neće sudelovati u nikakvim preslagivanjima", ističe Anka Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke. Onaj čija je prošlost dovela opstanak Vlade u pitanje, tvrdi, radi odgovorno.

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić kaže da od prvog dana u svom mandatu radi u javnom interesu.

A njegove kolege koje je Plenković smenio, po zakonu ostaju ministri sve dok im poverenje ne uskrati i Sabor.

Koaliciona Vlada HDZ i Mosta ima 20 ministara od kojih su 16 iz HDZ-a, a četiri iz Mosta.

Reč je o prvoj velikoj krizi vlasti u Hrvatskoj od formiranja koalicione vlade HDZ-a i Mosta u jesen prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво