Zaev posle sastanka sa Ahmetijem: Pažljivo pratite situaciju

Lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, koji se nakratko sastao sa predsednikom albanske partije DUI Alijem Ahmetijem, poručio je skupštinskim izveštačima da "pažljivo prate situaciju".

Taj misteriozni odgovor lidera Socijaldemokratske stranke Makedonije, kako se navodi, uliva nadu da bi parlamentarna većina mogla danas ili već sutra da izabere predsednika Sobranja, a potom i da formira novu vladu.

Pozivajući se na izvore iz SDSM-a, makedonski mediji navode da se Zaev na ovaj korak odlučio kako bi zaustavio "dvostruku igru" Ahmetija sa tom strankom i VMRO–DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Zaev je, kako se navodi, uveren da je upravo ta igre lidera DUI izazvala blokadu u parlamentu i sprečila formiranje nove vlade.

Isti izvori kažu da je Zaev Ahmetiju preneo neke, kako se navodi, važne poruke sa međunarodnog nivoa.

Ove informacije, međutim, nemaju zvaničnu potvrdu.

Ranije je javljeno da su osamnaestog dana konstitutivnog zasedanja makedonskog parlamenta Zaev i Ahmeti održali su desetominutni sastanak u skupštinskim prostorijama, nakon čega su poslanici te dve partije napustili sednicu.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, skopski mediji su preneli da su se Zaev i Ahmeti dogovorili o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta i na taj način prekinu višemesečnu postizbornu agoniju u vezi sa formiranjem nove vlade.

Evropska unija, kako pišu tamošnji mediji, razmatra mogućnost uvođenja sankcija pojedinim makedonskim liderima, pre svih predsedniku Đorđu Ivanovu i lideru VMRO–DPMNE i bivšem premijeru Nikoli Gruevskom, zbog blokade rada parlamenta i izbora nove reformske vlade.

Prethodno je mogućnost sankcija pojedincima iz vlasti najavio i Stejt department.

Sankcije bi se, kako je navedeno, ogledale u zabrani putovanja i blokadi računa.

Četiri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a mandati gradonačelnika i predsednika opština su istekli, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво