"Plenković u Jasenovcu kao po kazni"

U Jasenovcu, kod spomenika "Kameni cvet" komemoraciju povodom Dana sećanja na žrtve holokausta održali su i predstavnici Jevrejske opštine Zagreba i Koordinacije jevrejskih opštine u Hrvatskoj, a činjenica da se drugu godinu za redom komemoracija jasenovačkim žrtvama održava u tri kolone naišla je na oštre kritike u delu hrvatskih medija.

Eugen Jakovčić iz Dokumente - Centra za suočavanje s prošlošću, izjavio je da je jučerašnja komemoracija, u organizaciji Hrvatskog sabora, koju je predvodio premijer Andrej Plenković, bila slika i prilika kako se hrvatska vlada zapravo suočava s prošlošću.

"Na tako važnu godišnjicu i važnom mestu stradanja da vlada kao u groteski stoji sama bez naroda koji je stradao u genocidu, to je poražavajuće za Hrvatsku, za sve građane i za mene je naročito poražavajuće jer oko stradanja Roma i Jevreja bi država trebalo bi da bude iskrena i voditi računa", rekao je Jakovčić.

Prema njegovim rečima, Plenković je sam mogao da vidi da ovo ovako ne ide i da je već, kako je rekao, postalo jasno da on i ministarka za kulturu apsolutno ne prihvataju činjenicu da se pozdrav "za dom spremni", koji je inkriminisan hrvatskim zakonodavstvom i koji vređa žrtve, te da ta ploča treba da bude uklonjena.

"Ja ne mogu da prihvatim da oni to povezuju sa žrtvama Domovinskog rata i da poistovećuju, to je naprosto neprihvatljivo. Premijer debelo kasni i stvara veliku štetu državi", smatra Jakovčić.

Upitan da li je po tom pitanju bio u kontaktu sa premijerom, Jakovčić kaže da oni nemaju nikakvu komunikaciju.

"(Predsednik SNV Milorad) Pupovac podržava većinu u Saboru i ja ne znam jesu li s njim razgovarali, ali sa nama ne, ni oko Komisije, u kojoj mi ne bismo ni učestvovali jer mislimo da se sa tom komisijom premijer želi osloboditi političkih odluka...Trebalo odmah da ukloni ploču na način kako je to učinio (Ivo) Sanader sapločom Francetiću", rekao je Jakovčić.

Ocenio je da Plenkovićeva vlada "koketira sa simbolima" jednog režima, što nije u znaku evropskog duha.

"To ne odgovara činjenicama koje se tiču nas, našeg Ustava i vrednosti. Oko toga nema spora. Ljudi koji su podigli ploču su ekstremisti kojima nije stalo do poginulih. Oni od početka koketiraju s ustaštvom", ocenio je Jakovčić.

Naglasivši da je tragično sve to što se događa, Jakovčić poručuje da je
Jasenovac je važno mesto stradanja i otpora u teškom trenutku za Evropu i svet.

Jasenovac je jedno od važnih mesta koje ima svoje mesto i u Muzeju holokasta u Berlinu", dodao je Jakovčić

Vladinim koketiranjem, istakao je, stvara se loša klima.

"Imate centralnu komemoraciju koju ignorišu porodice žrtava. Mali broj škola je posetio Jasenovac. Pitanje je šta radi Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture s tim kompleksom, navodi Jakovčić.

Loša komunikacija i loša klima dolaze do nas, ali idu i u svet i Hrvatska se ne suočava s delom svoje prošlosti. Ploča s natpisom i usamljeni premijer na komemoraciji su odraz toga. Ploča koju vlada ne želi da ukloni je slika našeg nesuočavanja s prošlošću", smatra Jakovčić.

Jakovčić je za regionalnu televiziju N1 dodao da je Komisija za suočavanje s prošloću, koju je formirala vlada, apsurd.

Ističe, da u ime premijera Andreja Plenkovića spornu spomen-ploču niko ne može da ukloni.

Zato je, smatra, ovo kašnjenje vrlo problematično, jer se, ukazao je, već najavljuju nove.

Kolumnista Tomislav Klauški je jučerašnju komemoraciju u organizaciji Hrvatskog sabora video kao kaznu za premijera Plenkovića.

Plenković je, napominje imao šest meseci da pokrene uklanjanje HOS-ove spomen ploče iz Jasenovca ili makar promeni sporni grb tog udruženja, ali on, ističe, nije učinio ništa od toga.

Umesto toga, primećuje Klauški, Plenković se juče pred kamere u Jasenovcu pojavio i hladno izjavio da mu je "jako žao" što ni ove godine nije bilo zajedničke komemoracije.

Autor se potom pita zar zaista Plenković ništa ne razume ili, možda, ne želi da razume.

"Ili misli da hrvatska javnost ništa ne razume", pita dalje Klauški u kolumni za hrvatski portal 24sata.

Formalni razlog nedolaska Srba, antifašista i Jevreja na nedeljnu službenu komemoraciju s državnim vrhom (ali zapravo samo s premijerom) bio je odavno jasan i ostao je isti: spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, naveoje Klauški i dodao:
"Ali ne samo kao ustaška parola nedaleko ustaškog logora, već ponajviše kao simbol kompromiserskog odnosa vlade i državnog vrha prema bujanju fašizma i manifestacijama proustaškog i profašističkog sentimenta".

Autor primećuje i da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović poslala načelnicu kabineta, umesto, kako kaže, savetnika za Holokaust kojeg je upravo tri dana ranije predstavila na Pantovčaku.

"Ne samo da vlada nije učinila ništa po pitanju sporne ploče, ali i drugih profašističkih ispada, već su svi osim premijera u Jasenovac poslali izaslanike iz trećeg ešalona. I onda je Plenkoviću žao što nisu svi na zajedničkoj komemoraciji", naveo je Klauški.

Premda, ističe Klauški, Plenković nije učinio praktično ništa da ne bude podela u vezi sa Jasenovcem, promocije i relativizovanja ustaštva, neofašističkih tendencija kojem se izlažu delovi hrvatskog društva.

Klauški konstatuje da je se teško oteti utisku da je premijer, uz šeficu kabineta i Mostovog kandidata, kao i par svojih "filoustaških ministara", ove nedelje predvodio državni vrh koji je u Jasenovcu bio zato što mora, a ne zato što mu je stalo.

"Obavili su formalnost za strane ambasade, ali bez govora, da ih slučajno ne bi čuli njihovi birači. A ploča u Jasenovcu i dalje stoji... I pitanje njenog skidanja i dalje je delikatno", zaključio je Klauški.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво